Onderzoek RIOD 'onmogelijke taak'

DEN HAAG, 19 OKT. Het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) staat voor een onmogelijke taak bij het doen van een uitputtend onderzoek naar de val van Srebrenica. Dat zegt de historicus prof. H.W. von der Dunk, oud-hoogleraar hedendaagse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Het kabinet bereikte gisteren overeenstemming over een onderzoeksopdracht aan het RIOD naar de gebeurtenissen rondom de val van de door Nederlandse VN-soldaten bewaakte moslim-enclave, die op 11 juli 1995 door Bosnische Serviërs werd veroverd. Daarbij geldt de restrictie dat het kabinet het RIOD sommige internationale en nationale documenten mogelijk niet te zien geeft of verbiedt deze in een publicatie te noemen.

“Ik kan me niet voorstellen dat dit een wetenschappelijk of politiek bevredigend onderzoek kan worden”, aldus Von der Dunk. “Het lijkt me evident dat gevoelige zaken nu onder de roos blijven. En zelfs áls alle stukken toegankelijk waren, is het nog te vroeg voor een werkelijk afgerond onderzoek. Alle betrokkenen staan immers nog midden in hun politieke carrière, dus als ze al bereid zijn tot een gesprek [met het RIOD] zullen ze hun woorden op een goudschaaltje wegen. Dat zou ik zelf ook doen. Deze opdracht lijkt me eerder een tactische zet van het kabinet om bij de Tweede Kamer de druk van de ketel te halen. Het duurt vast nog jaren voor het RIOD-rapport er is, en in die tijd hebben wij weer andere zorgen.”

RIOD-directeur J.C.H. Blom weigert commentaar tot de opdracht officieel is.