NEC geeft in slotfase voorsprong uit handen

NIJMEGEN, 19 OKT. NEC kan maar niet winnen. Na het onverdiende verlies zondag tegen Volendam (1-0), gaven de Nijmegenaren gisteravond in De Goffert vijf minuten voor tijd tegen FC Utrecht een 2-1 voorsprong uit handen. Met een fraaie vrije trap trok Witschge de stand gelijk.

Al in de tiende minuut van de wedstrijd moest de ploeg van Koevermans een tegenslag verwerken. Koning verliet geblesseerd het veld nadat teamgenoot Pothuizen hem vol raakte. Nog geen tien minuten later had Sumiala de score voor NEC kunnen openen. Van Burik trok de Fin onderuit in het strafschopgebied. Hij faalde echter van elf meter. Zijn inzet werd gemakkelijk gestopt door doelman Ponk. NEC bleef echter aandringen. In de laatste minuut van de eerste helft revancheerde Sumiala zich en zette NEC alsnog op 1-0.

De Nijmegenaren verdienden het doelpunt. FC Utrecht beperkte zich in de eerste helft voornamelijk tot verdedigen. De spaarzame aanvallen waren ongevaarlijk. Van Loen kreeg in de blessuretijd nog de beste kans, maar hij kopte naast. De Utrechters speelden zeker in de eerste 45 minuten ongeconcentreerd en zonder beleving. De ploeg leek al de inspiratie zondag in het duel met Ajax (1-1) te hebben verbruikt.

In de tweede helft leefde Utrecht enigszins op. Mols benutte de eerste Utrechtse kans en zette de ploegen weer op gelijke hoogte. NEC probeerde de druk op het doel van Ponk weer op te voeren. Deze tactiek had succes. Van Eijkeren zette ploeg halverwege de tweede helft weer op voorsprong.

Graef had de wedstrijd een kwartier definitief in het voordeel van NEC kunnen beslissen. De aanvaller miste echter. De Nijmegenaren maakten het zichzelf in de slotfase nog onnodig moeilijk en hadden de tegentreffer volledig aan zichzelf te danken. Witschge schoot een vrije trap in en bezorgde Utrecht het zevende gelijkspel van het seizoen.

Drie stewards raakten bij de wedstrijd tussen NEC en FC Utrecht gewond toen zo'n vijftig aanhangers van Utrecht hun vak in het stadion bestormden. Bij één steward raakte een arm uit de kom. Zijn twee collega's raakten licht gewond. Het bestuur van NEC zou vandaag bekijken of het stappen onderneemt tegen het gedrag van de supporters van Utrecht. “We maken zaterdag de balans op”, zei Lex Coenen, voorzitter van NEC. (ANP)