Column

Majesteit

Dus U neemt een operatiemesje, snijdt het touwtje los, verwijdert het plastic laagje, haalt de pasfoto eruit, doet de nieuwe erin, plakt het plastic laagje dicht, naait het weer in elkaar en U heet mevrouw Jansma uit Dronten.

Heeft U niet af en toe die behoefte? Dat U zich zo schaamt voor Uw land en vooral voor Uw landgenoten dat U denkt: wegwezen onder de naam Truus de Jong uit Appelscha en lekker opnieuw beginnen. Het is toch allemaal niet te geloven. Met een plakstift, een mesje en een kromme naald ben je klaar. De dader is een zekere S. Maar is het S.? Hoe weet de politie dat het S. is? Omdat het in zijn paspoort stond? Bij ons thuis hebben we afgelopen woensdag alle journaals gekeken en werkelijk liggen huilen van het lachen. Vooral dat instructiefilmpje was geweldig. We hebben het op de video wel drie keer teruggespoeld en zijn toen begonnen aan de grote tafel. Mijn vrouw heet vanaf nu De Graaff-Nauta, ons zoontje gaat door het leven als René van der Linden, onze dochters als Sterre van Eekelen en Anna Kohnstamm en zelf heet ik vanaf nu Wil Baard. Zo willen we het weekend door en dan zien we wel weer. Wat zal die S. een fanmail krijgen en een hoop verzoekjes. Bolkestein heeft hem al gebeld voor een tweede paspoort. Is handig als hij die andere pet op heeft. René Diekstra zegt dat S. dat overschrijven van hem geplagieerd heeft. Ben U er nog? Edgar Davids wil na zijn bokspartijtje in Milaan (met metaal versierde handschoen!) ook graag even onder een schuilnaam door het leven en wat denkt U van Jos Verstappen? Hoorde wel dat onze Jos een nieuwe sponsor heeft! De Wegenwacht.

Ik denk dat Jos Staatsen zo langzamerhand graag onder de naam Van den Herik door het leven wil. Die twee lijken uiterlijk best op elkaar en dan heeft Jos in één klap het gelijk weer aan zijn kant. De schat gaf afgelopen zaterdag in deze krant toe dat hij het liefste samenvattingen van voetbalwedstrijden kijkt. Daarmee gaf hij meteen aan waarom zijn zendertje hopeloos mislukt is. Bij ons thuis heet het trouwens al Sport Even.

En U? Wie zou U graag willen zijn? Lady Di? Caroline van Monaco? De bedrogen Stephanie? Of gewoon mevrouw De Jong? Dat laatste lijkt me heerlijk voor U. En dan naar de Emotion-beurs. U hoeft zich dan niet om te schminken, daar alleen U door de lege Rai doolt. Vroeger heette de beurs Firato en kwamen er 800.000 mensen, maar slimme marketingtypes hebben de naam veranderd in Emotion en toen werd het stil. Volgend jaar zou ik hem gewoon Fiasco noemen. U kunt ook ongegrimeerd naar de film De Zeemeerman, maar dan moet U wel deze week nog gaan. Ooit werd ik gebeld door de producent van deze film of ik de rol van makelaar op me wou nemen en hij vertelde mij het idee van de film door de telefoon. Ik was heel lang stil en zei daarmee volgens mij genoeg. Toen zei hij nog drie keer: 'Leuk hè?' Ik ken de man niet goed en hield beleefd mijn mond. Uit de recensies heb ik begrepen dat mijn zwijgen niet geholpen heeft. Mijn rol schijnt nu vertolkt te worden door Huub Stapel. Lijkt mij frustrerend: tweede keus in een mislukking. U snapt dat ik me daarentegen heerlijk voel. Kan gewoon mijn paspoort houden. Zelf kan ik niet over het meesterwerk oordelen, daar ik er niet geweest ben. Mijn vrienden, die wel een poging gewaagd hebben, zijn na twintig minuten schreiend weggeslopen dus ook aan hen heb ik niks.

Was nog even naar Ajax en ik moet zeggen: we geloven er weer in. Bijna had ik S. moeten vragen om de naam van de club te wijzigen, maar Louis krijgt het toch nog goed. Zag U Cruijff ook op de televisie openlijk solliciteren naar de trainersfunctie? Hij moet alleen nog wel even de namen van de spelers uit zijn hoofd leren. Babangida werd bij Johan opeens Babawiwa. Maar de aardige Nigeriaan heeft hem al een kopie van zijn paspoort gestuurd.

Mooi weekend en blijft U vooral Uzelf. Doe ik ook.