Kok hekelt verzet tegen verhoging tabaksaccijns

DEN HAAG, 19 OKT. Als het verzet van onder meer de VVD en het CDA tegen de verhoging van de tabaksaccijns met twee kwartjes per pakje sigaretten succes heeft, zullen alle belastingplichtigen meer moeten gaan betalen. Dit zei premier Kok gisteren na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad.

Een krappe Kamermeerderheid blijkt een motie van de VVD tegen accijnsverhoging te steunen. Behalve het CDA bevinden zich de ouderenpartijen en de CD onder de kritikasters. Kok “betreurt het zeer” dat één van de regeringsfracties afstand neemt van dit onderdeel van het kabinetsbeleid. “Als de VVD lagere accijnzen wil voor rokers, dan zal ze moeten aangeven dat daardoor de belastingen voor iedereen omhoog gaan”, aldus Kok gisteren.

De accijnsverhoging moet volgend jaar 300 miljoen gulden opleveren. De opbrengst wordt gebruikt om het tarief voor de eerste schijf van de inkomstenbelasting te verlagen. Volgens de VVD heeft de maatregel geen effect op de verschillen in koopkracht tussen inkomensgroepen. Van de verlaging profiteren vooral de mensen met de lage inkomens. Maar volgens VVD'er H. Hoogervorst zijn dat ook de mensen die het meest roken. Hoogenvorst: “Het gaat eigenlijk nergens over.” De Tweede Kamer zal waarschijnlijk komende dinsdag stemmen over de VVD-motie.