Holland Festival krijgt steun andere festivals

AMSTERDAM, 19 OKT. De grote Europese festivals hebben donderdag verbolgen gereageerd op het voorstel van het Amsterdamse gemeenteraadslid Robbers van D66 het Holland Festival op te heffen.

In een verklaring geven onder meer het Festival d'Avigon, de Berliner Festspiele, het Edinburgh Festival en de Salzburger Festspiele aan dat het Holland Festival van cruciaal belang is voor de totstandkoming van internationale coproducties. Zij dringen er bij de gemeenteraadsleden op aan zich in te zetten voor de redding van het Holland Festival.

Robbers deed vorige week het voorstel het evenenement na het jubileum in 1997 ten grave te dragen omdat het anders een zachte dood zou sterven. In plaats van het Holland Festival zou Amsterdam voortaan een biënnale moeten krijgen, een combinatie van beeldende kunst, theater en nieuwe media.

Jan van Vlijmen, directeur van het Holland Festival, toonde zich geschokt over het voorstel. Bestuurslid Emile Fallaux noemde de uitlatingen van Robbers ondoordacht maar zei dat het festival wel zal moeten vernieuwen.