Grote order Lockheed in Emiraten

DUBAI/LONDEN, 19 OKT. Het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin krijgt waarschijnlijk het leeuwendeel van een order voor 80 nieuwe gevechtsvliegtuigen voor de Verenigde Arabische Emiraten. Dit heeft de Financial Times vanmorgen gemeld.

Een aanbod van Brittanië om Tornado-bommenwepers te leasen todat, zo rond het jaar 2000, de Eurofighter 2000 beschikbaar is, hebben de Emiraten afgewezen. Evenals offertes van het Amerikaanse McDonnel Douglas en Russische producenten van gevechtsvliegtuigen. Dassault Aviation uit Frankrijk heeft echter nog uitzicht op een gedeelte of zelfs de hele order, die een waarde vertegenwoordigt van tussen de zes en acht miljard dollar. Onduidelijk is of Washington zijn fiat geeft voor de export van dergelijke geavanceerde vliegtuigen.