Fondsredacteurontslagen door Meulenhoff

ANTWERPEN, 19 OKT. Directeur Wim Verheije van de Belgische Meulenhoff-dochter uitgeverij Kritak (Leuven) heeft fondsredacteur Hans Vandevoorde ontslagen. Verheije, tevens directeur van uitgeverij Manteau (Antwerpen), heeft dit vrijdag bevestigd.

Vandevoorde trad in 1995 aan nadat de oprichter-directeur van Kritak, André van Halewijck, in het najaar van 1994 was afgetreden wegens een verschil van inzicht over de koers die Meulenhoff de uitgeverij oplegde. Een reeks van auteurs die hij had binnengehaald dreigde het fonds te verlaten omdat het de literatuur stiefmoederlijk zou gaan behandelen. Auteurs als Brigitte Raskin en Johan Anthierens stapten daadwerkelijk op en gingen met het nieuwe fonds van Halewijck in zee. Het ontslag van Vandevoorde lijkt soortgelijke wortels te hebben. Verheije noemt de anderhalf jaar geleden aangetreden Vandevoorde “te academisch en te elitair”, terwijl het fondsprofiel dat van een algemene publiekuitgeverij moet zijn.