FIFA vraagt minuut stilte na stadionramp

ROTTERDAM, 19 OKT.De overkoepelende voetbalorganisatie FIFA heeft gisteren alle aangesloten bonden in de wereld gevraagd vandaag en morgen voor aanvang van de wedstrijden in de hoogste divisie één minuut stilte in acht te nemen. Aanleiding voor dat verzoek is de ramp woensdag in het voetbalstadion van Guatemala-Stad, waarbij 83 mensen om het leven kwamen en 147 voetbalfans gewond raakten.

President Alvaru Arzu van Guatemala kondigde gisteren een grondig onderzoek aan naar het hoe en waarom van de ramp. De oorzaak van de tragedie in het veertig jaar oude Mateo Flores-stadion was dat er steeds meer fans op de al overvolle tribunes een plaats zochten. De toeschouwers op de eerste rijen werden tegen de hekken gedrukt. Gisteren werden in de hoofdstad de eerste doden begraven. Bij de begrafenissen waren circa duizend mensen aanwezig.

De FIFA drong er gisteren nog eens bij de Franse voetbalbond op aan het WK van 1998 in stadions zonder hekken af te werken. Dat deed de wereldvoetbalbond al eerder, nadat het EK in Engeland afgelopen zomer goed was verlopen. “Hekken zijn voor wilde dieren en gevangenen. Niet voor voetbalfans”, zei secretaris Blatter gisteren. De organisatie in Frankrijk denkt te weinig tijd te hebben de stadions aan te passen.

De Guatemalteekse voetbalbond, organisator van het WK-kwalificatieduel tussen Guatemala en Costa Rica, verklaarde niet schuldig te zijn aan de verkoop van duizenden extra kaarten. De bond erkende 45.100 kaarten te hebben verkocht. In 1986 was de capaciteit van het stadion op 38.000 gesteld. De bond verkocht ook plaatsen op de trappen, maar beweert dat de problemen zijn ontstaan doordat er valse kaarten in omloop waren. De autoriteiten ontkennen schuld. “Er waren 365 agenten en nog eens 77 werknemers van een beveiligingsdienst aanwezig”, aldus een politiewoordvoerder. “Dat had genoeg moeten zijn.”

President Arzu sprak het volk donderdag via de tv toe. Hij beloofde dat het onderzoek binnen twee weken afgerond zal zijn. “We moeten precies weten wat er mis is gegaan. We moeten leren van deze pijnlijke ervaring.” Arzu wil dat de voetbalbond de inkomsten uit de kaartverkoop doorspeelt aan de nabestaanden.

De FIFA wacht het onderzoek in Guatemala af. Het WK-kwalificatieduel tegen Trinidad en Tobago, dat voor volgende week vrijdag op het programma stond, is uitgesteld. Guatemala dient nu voor het eerst op 3 november in en tegen de Verenigde Staten aan te treden.

In de Jordaanse hoofdstad Amman zijn gisteravond dertig mensen gewond geraakt bij rellen tussen aanhangers van twee voetbalteams. Volgens getuigen ontstonden de problemen toen de scheidsrechter de gelijkmaker die tijdens het eindsignaal werd gescoord niet goedkeurde. De politie jaagde de bezoekers met traangas uit het stadion. In de stad werden vernielingen aangericht.