Chaos treft delen van het noorden nadat electriciteit uitvalt

GRONINGEN, 19 OKT. Delen van de provincie Groningen en Drenthe zijn gistermiddag om half drie getroffen door een stroomstoring.

De elektriciteitsvoorziening kwam na een uur stapsgewijs weer op gang. Na twee uur waren de problemen verholpen.

Energie Distributiemaatschappij voor Oost- en Noord-Nederland (EDON) wist gisteren nog niet precies wat de oorzaak was. Vermoedelijk was de storing het gevolg van een defect in een hoogspanningskabel in de stad Groningen.

Er ontstond een grote chaos in het getroffen gebied. Verkeerslichten vielen uit, automatische spoorbomen gingen dicht, alarmsystemen gingen af en mensen kwamen vast te zitten in de lift.

Volgens de politie hebben zich geen ongelukken voorgedaan. Bedrijven ondervonden grote hinder van de stroomuitval, omdat computerssystemen, telefooncentrales, faxen en machines uitvielen. In winkels met elektrische deuren kon het publiek er niet meer in of uit. Winkels en supermarkten staakten de verkoop omdat kassa's niet meer werkten.

Bij het glasvezelbedrijf PPG in Hoogezand viel de hele produktie stil. Het bedrijf heeft wel een noodvoorziening maar die is volgens directeur E. Schmied alleen geschikt om de ovens warm te houden.

Hoe omvangrijk de schade is kon hij gisteren nog niet zeggen. Hij verwacht wel dat het om een aanzienlijk bedrag gaat omdat het opstarten van de produktie bij PPG zeker acht uur in beslag neemt.

Een woordvoerder van verzekeringsbedrijf Van Calcar in de stad Groningen noemde de storing “absoluut vervelend”.

Een deel van de 180 werknemers raakte werk op de computer kwijt en kon bijna twee uur lang niets doen. Het was volgens hem nog een geluk bij een ongeluk dat het op een rustige vrijdagmiddag gebeurde.

De bedrijven kunnen EDON niet aansprakelijk stellen voor de schade. Volgens het energiebedrijf is dat in de leveringsvoorwaarden opgenomen.

Alleen particulieren kunnen eventueel opgelopen schade proberen te claimen als deze meer dan driehonderd gulden bedraagt en EDON een verwijtbare fout heeft gemaakt.