Buitenstaanders nemen belang Friesland Bank

De Friesland Bank heeft zichzelf opengesteld voor derde aandeelhouders. Reaal Levensverzekering, de Nationale Investeringsbank en het beleggingsfonds Ducatus van Van Lanschot hebben een belang van in totaal 15 procent in de bank genomen.

Het aandeel van de Vereniging Friesland Bank is gedaald tot 85 procent. De transactie volgt na een emissie van de Friesland Bank, waarmee de onderneming haar eigen vermogen met 75 miljoen gulden heeft versterkt. Met dat geld moet de huidige krachtige groei in Noord-Nederland worden voortgezet, aldus bestuursvoorzitter D. Keizer van de bank.

Hij wil zich nog niet concreet uitlaten over de uitbreidingsplannen. De Friesland Bank geldt als een “provinciale grootbank”. Het bedrijf heeft een sterke positie in Noord-Nederland en streeft naar uitbouw van het commerciële bedrijf in Groningen, Drenthe en Noord-Holland. Ook wil de bank meer diensten aanbieden via het zogeheten “all finance concept”. Keizer acht ook overnames mogelijk.

De Friesland Bank is oorspronkelijk een coöperatieve bank, maar veranderde twee jaar terug in een naamloze vennootschap. Enig aandeelhouder werd de Vereniging Friesland Bank, een club met zo'n vijftig leden. Het betreft hier overigens geen particulieren, maar rechtspersonen uit verschillende lagen van de Friese samenleving.