Bridgen voor Unicef

Deze week vertrekken de mannen en vrouwen van het Nederlandse team richting Rhodos om mee te doen aan de Olympiade. De penningmeester van de bridgebond, Ton Valk, reist wat later af.

Eerst gaat hij nog even een dikke cheque afgeven aan Berdien Stenberg, ambassadrice van Unicef. Want als het goed is, hebben dezer dagen de ruim honderdduizend leden van de bond een bedrag van meer dan honderdduizend gulden bijeengebracht ten bate van Unicef. Dit orgaan van de Verenigde Naties, dat waakt over het welzijn van kinderen waar ook ter wereld, bestaat vijftig jaar. De afgelopen weken zijn in den lande op veel clubs speciale Unicef drives gehouden, waarvan het inschrijfgeld, vaak nog verdubbeld door sponsoren, naar het goede doel ging. Vanavond wordt de campagne afgesloten met een groot gala in het Kurhaus in Scheveningen.

Een drive met een bijzonder tintje was die van verleden week in het gebouw van de Eerste Kamer. In een antieke zaal vol met wulpse engeltjes aan het plafond (hoezo kinderporno?) bedreef de beau monde (bekende Nederlanders, topbridgers en politici van voornamelijk liberale signatuur) in min of meer neokoloniale stijl ouderwets charitas. Het draaiboek was foutloos: een aardige opbrengst (daar ging het tenslotte om), aardige mensen, lekkere hapjes (en drankjes) en slecht bridge. Fundraising, een vak apart. Winnaars werden twee vertegenwoordigers van de parlementaire pers, Jan van Diepen en Dick van der Meer. De laatste was, zo dicht bij Perscentrum Nieuwspoort, goed op zijn qui-vive. Getuige dit spel tenminste:

Oost gever Noord

NZ kw. Schoppen 643

Harten A9

Ruiten B

Klaver HVB9742

West Oost

Schoppen B72 Schoppen V98

Harten V32 Harten 10764

Ruiten V10743 Ruiten H9

Klaver 65 Klaver A1083

Zuid

Schoppen AH105

Harten HB85

Ruiten A8652

Klaver -

West Noord Oost Zuid

1Ruiten

pas 2Klaver pas 2Schoppen

pas 3Klaver pas 3SA

pas pas pas

West, Van Diepen, startte met Harten3, de ongeboden kleur. De slag liep via de negen en de tien naar de boer van de leider. Deze stak over naar HartenA en speelde KlaverH. De leider hoopte dat KlaverA een rondje gedoken werd, een bekend thema om de verbinding tussen hand en dummy te verbreken. Op dit spel is een keer duiken van KlaverA uiteraard niet nodig en is zelfs een kleine ramp in het tegenspel: de leider zal overgaan op de schoppen, waarna hij met negen slagen eindigt. Oost, Van der Meer, had de snode plannen van de leider goed door. Hij liet KlaverH niet slippen en het contract hobbelde één down. Hoe wist Van der Meer dat hij het aas meteen moest pakken? Het antwoord is verrassend simpel: met een singleton of doubleton had de leider eerst klaveren aangevallen, alvorens dummy's enige entree, HartenA, weg te spelen. Er zit wel een andere manche in: 5Klaver. Als je HartenV-derde eruit troeft gaat op HartenB de verliezer in schoppen weg en geef je alleen twee troefslagen af. Bovendien heb je, afhankelijk van de uitkomst, nog wel wat dwangkansen.

Vandaag afscheid van de Unicef bridgedrives, morgen de start van de World Teams Olympiad op Rhodos. Om maar met de deur in huis te vallen, ons land krijgt het zwaar in Griekenland. Bridgeminnend Nederland is de eerste helft van de jaren negentig verwend met wereldtitels, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. De verwachtingen zijn daardoor automatisch hoog gespannen. Deze keer zou het wel eens knap kunnen tegenvallen. Dat ligt voornamelijk aan interne oorzaken, minder dan aan toegenomen concurrentie. Een negatieve factor binnen het vrouwenteam is het wegvallen van twee roemruchte partnerships: Arnolds-Vriend en Schippers-Van der Pas. Bep Vriend en Marijke van der Pas spelen tegenwoordig samen. Tot nu toe blijven de successen voor deze droomcombinatie op papier uit, maar misschien brengt Rhodos de ommekeer. Hoewel de twee andere paren, Pasman-Simons en Gielkens-Van Zwol, internationaal een lange staat van dienst hebben, zie ik een plaats bij de kwartfinales als het hoogst haalbare voor de formatie van captain Ed Franken. Het zelfde geldt voor de heren. Captain Loek Verhees en coach Maurits van der Vlugt moesten leven met het feit dat het Nederlandse koningskoppel Leufkens-Westra dit jaar niet beschikbaar was. In het tijdschrift IMP verklaarde Enri Leufkens onlangs nog dat hij in Muller-De Boer een paar ziet dat onder zware omstandigheden Nederland erdoor heen kan slepen. Dat zou je in iets mindere mate ook kunnen verwachten van hun teamleden, de voormalige wereldkampioenen Westerhof-Jansen en Paulissen-Van der Neut, doch beide paren staken de afgelopen maanden niet in topvorm. Het Olympisch toernooi is loodzwaar. De voorronden alleen al duren negen dagen. In vergelijking met andere landen heeft de Nederlandse afvaardiging het voordeel van drie min of meer gelijkwaardige partnerships: twee paren spelen en het derde rust uit. Sommige andere landen zijn gedwongen vrijwel continu hun twee beste paren in de strijd te werpen.