'Berisping Drenth was terecht'

GRONINGEN, 19 OKT. Minister Sorgdrager (justitie) heeft de Groningse officier van justitie R. Drenth terecht een berisping gegeven voor het niet opvolgen van een aanwijzing van haar. Dat stelt een bezwarencommissie van het ministerie van justitie in een advies aan Sorgdrager.

Drenth kreeg de berisping omdat hij in de zaak tegen huisarts G. Kadijk niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie had gevorderd. Kadijk had het leven beëindigd van een ernstig gehandicapte pasgeborene. Drenth kwam met deze vordering omdat hij de meldingsprocedure voor artsen bij euthanasiegevallen in strijd achtte met het principe dat niemand aan zijn eigen veroordeling mee te werken. Volgens Sorgdrager was Drenth hiermee voorbij gegaan aan haar aanwijzing tot vervolging van Kadijk om rechtsregels te kunnen formuleren omtrent het levensbeëindigend handelen bij wilsonbekwamen.

Drenth ging tegen de berisping in beroep omdat hij vindt dat een officier van justitie 'vrijheid van recquisitoir' heeft en daardoor tijdens een proces naar eigen inzicht mag handelen. Volgens de bezwarencommissie had Drenth de aanwijzing moeten en kunnen begrijpen. De officier van justitie heeft voorts zijn plicht verzuimd doordat hij niet tijdig met zijn superieuren heeft overlegd over zijn voornemen om niet-ontvankelijkheid te vorderen.