Zuid-Afrika vraagt hulp IMF voor munt

JOHANNESBURG, 18 OKT.Zuid-Afrika heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om hulp bij het aanvullen van zijn deviezenreserve. Het wil meer mogelijkheden hebben om de koers van zijn munteenheid, de rand, op peil te houden.

Dit heeft president Nelson Mandela vanmorgen laten weten na een onderhoud met IMF-topman Michel Camdessus. Mandela zei dat speculatie een van de problemen is voor het koerspeil van de rand. Om die speculatie tegen te gaan moet Zuid-Afrka putten uit zijn buitenlandse-geldreserve, die daardoor alleen maar kleiner wordt. Op het ogenblik gaan er ongeveer 4,55 rand in een dollar. Dat is zo'n 25 procent lager dan aan het begin van dit jaar. Camdessus bracht voor het eerst een bezoek aan Zuid-Afrika. Hij toonde zich ingenomen met het economische programma dat de regering heeft opgesteld. Dat programma is gericht op privatsiering van overheidsbedrijven, op vermindering van het begrotingstekort en op het scheppen van banen. Het IMF is bereid alle maatregelen te nemen die de regering nodig acht'', aldus Camdessus. (Reuter)