Winst AT&T met 11 procent gedaald

NEW YORK, 18 OKT. De winst van telecomgigant AT&T over het derde kwartaal is met bijna 11 procent gedaald ten opzichte van 1995. Dit maakte het concern gisteren bekend. De investeringen zijn toegenomen, de concurrentie op het gebied van lange-afstandtelefonie aangescherpt.

AT&T maakte in de periode een winst van 1,36 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 84 dollarcent. Dit resultaat werd behaald uit lopende projecten, het afstoten van Lucent Technologies, het bedrijfsonderdeel voor hoog technologische benodigdheden dat een waarde van 21 miljard dollar vertegenwoordigt en andere divisies van de eerder aangekondigde opdeling.

Naast het afstoten van Lucent is AT&T zich aan het voorbereiden om hun computerpoot NCR te verkopen. Daarnaast is het bedrijf op zoek naar een nieuwe president die Robert E. Allen moet gaan opvolgen. De gisteren bekend gemaakte resultaten komen aardig overeen met de vorige maand al aangekondigde winstdaling van tien procent. Deze valt volgens het concern onder meer te wijten aan druk van Sprint en MCI, die ook op de markt voor lange-afstandtelefonie opereren.

Daarbij zegt AT&T meer geld te hebben gespendeerd aan investeringen inlokale- en mobiele netwerken en aan Internet-diensten. “Op sommige gebieden hebben we minder goed gepresteerd dan verwacht. Maar onze prioriteit is winst maken voor de aandeelhouders”, aldus Allen. (AP)