'Wij protesteren tegen alles wat in de doofpot ging'

ANTWERPEN, 18 OKT. Ze lijken de onschuld zelf, de vele honderden middelbare scholieren met schooltassen op de rug die vanmorgen de snelweg A12 van Brussel naar Antwerpen blokkeerden. Geëscorteerd door de politie wandelden ze op de snelweg vanaf Boom meer dan tien kilometer om zich in Antwerpen te voegen bij de al dagen aanhoudende demonstraties voor het Paleis van Justitie.

Een groep scholieren vertelt dat in overleg met schoolleidingen gisteren tot de mars is besloten. De middelbare scholen in Boom en omgeving zijn vandaag allemaal gesloten. “Wij demonstreren niet alleen tegen het feit dat onderzoeksrechter Connerotte het onderzoek naar de zaak-Dutroux niet meer mag doen. Wij protesteren tegen de manier waarop hier allerlei zaken in doofpotten verdwijnen. De moord op de politicus Cools, de moorden van de bende van Nijvel.”

Voor het Paleis van Justitie aan de Britselei in Antwerpen is de sfeer grimmiger. Ook daar zijn de demonstranten in hoofdzaak scholieren met schooltassen op de rug. Ze demonstreren al dagen en worden zo nu en dan door arbeiders gesteund die hun werk korte tijd verlaten hebben.

Vanmorgen is een delegatie van het Antwerpse waterleidingbedrijf aanwezig. Ook de postbodes in de stad hebben tijdelijk hun werk neergelegd. De oproerpolitie houdt de straat voor de ingang van het gerechtshof vrij van demonstranten. Regelmatig worden de scholieren met charges gedwongen op grotere afstand te gaan staan. De politie laat de demonstranten niet doordringen tot hun eigen tegen de gevel geplaatste borden met teksten als “Connerotte aan de top”. Gisteren werd paleis van justitie bekogeld met vuilnis, eieren en stenen. Daarbij sneuvelden een groot aantal ruiten. Kennelijk wil de politie dat nu met haar acties voorkomen.

“Vale flikken”, klinkt het uit de massa. Meer dan schelden op de politie houdt het protest deze morgen niet in. Als er stenen worden gegooid, volgen snel arrestaties. Sommige demonstranten zoeken een veilige plek achter een glas in taverne 't Onschuldig Schaep.

Het verkeer tussen Brussel en Antwerpen is intussen een chaos. Vanaf de A12 worden de files naar een secundaire weg geleid, die echter ten hoogte van Aartselaar ook geblokkeerd blijkt te zijn. Het ongemak ondergaan de automobilisten in eindeloze files met lijdzame gezichten. Op de radio horen ze dat arbeiders van een brouwerij de weg tussen Mechelen en St. Niklaas geblokkeerd hebben en dat in Gent en Kortijk ook grote demonstraties zijn.