Washington: EU brengt WTO in gevaar

WASHINGTON/BRUSSEL, 18 OKT. De Amerikaanse onderminister van handel, Stuart Eizenstat, heeft gisteren gewaarschuwd dat de EU de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in “gevaarlijk vaarwater brengt” door de organisatie te betrekken in het conflict over de zogenaamde Helms Burton Act.

De EU had de WTO gevraagd zich uit te spreken over de legitimiteit van deze wet, die buitenlandse investeringen in Cuba onder vuur neemt.

Eizenstat zei dat de poging van de EU om een WTO arbitrage-commissie zich te laten uitspreken over de wet, de wereldhandelsorganisatie “betrekt in het gebied van de buitenlandse politiek, een gebied waar de organisatie niet in thuis hoort.” Daarnaast merkte hij op dat deze actie van de EU, Amerikaanse protectionisten regelrecht in de kaart speelt. “Wij geloven dat de poging die de EU heeft ondernomen misplaatst is en de WTO in erg gevaarlijk en ongeautoriseerd vaarwater brengt”, zo zei de Amerikaanse onderminister op een persconferentie.

Woensdag blokkeerde de VS een verzoek van de EU om een WTO-panel in het leven te roepen die moet beslissen over de discutabele wet. De Helms Burton Act, die president Clinton in maart lanceerde nadat Cubanen twee Amerikaanse vliegtuigen neerschoten, voorziet in de mogelijkheid dat Amerikaanse bedrijven buitenlandse investeerders aanklagen die in Cuba investeren in bedrijven die in 1959 door Casto geconfisceerd zijn.

Eizenstat is door Clinton tot speciaal afgezant benoemd om de handelspartners van de VS te sussen en om internationaal meer steun te krijgen voor een democratisch bewind in Cuba. Hij heeft al verschillende grote steden bezocht om het Amerikaanse standpunt in de 'Cuba-affaire' toe te lichten en gaat vanaf volgende week op toernee. Daarbij zal hij onder andere Nederland, Frankrijk, Zweden en Denemarken aandoen om zijn lobby voort te zetten.

De EU reageerde gisteren op de aantijging van de VS dat het conflict een “diplomatieke kwestie zou zijn.” EU-woordvoerder Peter Guilford zei dat dit “helemaal niet waar is.” “Het is het buiten-teritoriale aspect van de Helms Burton Act dat ons verontrust”, aldus Guilford gisteren. Hij zei dat de EU verdere pogingen zal ondernemen om de WTO zich alsnog te laten uitspreken over de Amerikaanse wet.

Het is gebruikelijk dat een land een keer kan protesteren tegen de instelling van een arbitrage-commissie, de EU zal dan ook op 20 november een nieuwe verzoek indienen, zo zei Guilford gisteren. (AP,Reuter)