Verontrusting atleten over aanstelling van Boverman

NIEUWEGEIN, 18 OKT. Een aantal atleten heeft bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) per brief de verontrusting uitgesproken over de aanstelling van Bob Boverman als bondscoach voor de lange afstand (marathon). Boverman is de opvolger van de onlangs vertrokken Gene Janssen. De wegatleten maken zich zorgen over de toekomst van de wegatletiek en het beleid van de bond.

De KNAU presenteert binnenkort het beleidsplan voor de jaren tot 2000. Met de invulling is de bond nog bezig. Bondsdirecteur A. Kaufmann wil niet diep ingaan op de grieven van de atleten. De brief is ondertekend door onder anderen Marti ten Kate, Gerard Kappert, Luc Krotwaar, John Vermeule, Marco Gielen, Anne van Schuppen en Wilma van Onna.

“Deze groep vraagt in de brief om overleg. Dat zullen we gaan voeren”, reageert Kaufmann. “Het lijkt me beter dat we eerst met elkaar om de tafel gaan zitten. Het is geen discussie om in het openbaar te voeren.” Boverman was in het verleden al betrokken bij de marathonlopers. Die samenwerking verliep toen niet geruisloos. Het stoort de onderschrijvers van de brief met name dat zijn aanstelling gebeurd is zonder overleg met de atleten.

“Ik doe er niet dramatisch over”, zegt Boverman in een reactie. “Wat ik ervan weet is dat de trainers en begeleiders de atleten tot deze brief hebben aangezet. Geen van de lopers heeft mij hierover rechtstreeks aangesproken. Er zal over niet al te lange tijd overlegd moeten worden. Voor de lopers zelf levert dit ook alleen maar onrust op. ”

De marathon van Amsterdam is een publiekstrekker kwijt. De Belgische topper Vincent Rousseau heeft definitief besloten op 3 november niet van start te gaan in de hoofdstad. Rousseau is nog niet volledig hersteld van een liesblessure. (ANP)