Vergelijk Israel, Frankrijk over Orient House

TEL AVIV, 18 OKT. Om een botsing met Israel te voorkomen zal de Franse president Jacques Chirac zich volgende week bij zijn bezoek aan Israel en het Palestijnse autonome gebied, 21 tot 23 oktober, niet laten vergezellen door zijn minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette.

De Franse president heeft besloten zo een “onaangename situatie” met Israel over de kwestie Orient House uit de weg te gaan, aldus Westerse diplomatieke kringen in Tel Aviv . Volgens een besluit van de Europese Unie moeten ministers van buitenlandse zaken van de EU tijdens bezoeken aan Jeruzalem ook Orient House, het Palestijnse hoofdkwartier in Oost-Jeruzalem, aandoen ter onderstreping van de status quo in Jeruzalem. Maar Israel wil niet dat de Palestijnen in Orient House officieel zaken doen met het buitenland, in verband met zijn aanspraak op de soevereiniteit over heel Jeruzalem.

Een onderminister van gezondheidszaken in het gevolg van Chirac zal zich nu op Orient House laten ontvangen. Dat gebeurt met instemming van Israel. Dit compromis redt, volgens de diplomatieke zegslieden, de gezichten van beide partijen.

De voorbereiding van het bezoek van de Franse president is volgens goed ingelichte diplomatieke kringen “een nogal lastige zaak geweest”. Israel nam er aanstoot aan de Franse president slechts vijf minuten bij de Klaagmuur in Oost-Jeruzalem zou zijn, en wel het Palestijnse parlement in Ramallah zal toespreken en niet de Knesset, het Israelische parlement. Na veel touwtrekken achter de schermen werd besloten dat Chirac niet alleen vijftien minuten naar de Klaagmuur gaan maar zich daar ook zal laten rondleiden door een rabbijn.

Ook waren er moeilijkheden over het voornemen van de Franse president geen tegen-diner aan zijn Israelische gastheren aan te bieden, maar in plaats daarvan de wens te kennen gaf met Palestijnen te willen dineren in het Franse consulaat in Jeruzalem. Israelische bezwaren hebben ertoe geleid dat het diner in het Franse consulaat met de Palestijnen niet doorgaat.

Tijdens zijn zesdaagse rondreis door het Midden-Oosten, die zaterdag begint, zal de Franse president eveneens Libanon, Syrië, Egypte en Jordanië bezoeken. Zijn minister van buitenlandse zaken zal hem wel in de Arabische wereld vergezellen. Op het Franse presidentiële programma staan onder andere ontmoetingen met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem en met de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah. In zijn rede in het Palestijnse parlement zal Chirac onder andere een beroep op Israel doen de weg vrij te maken voor de aanleg van een haven in Gaza. In Westerse diplomatieke kringen in Israel bestaat de indruk dat Israel alsnog zou proberen de bouw van de haven te verhinderen om de Palestijnse im- en export over de Israelische haven Ashdod te kunnen laten lopen. Nederland levert een belangrijke financiële bijdrage voor de bouw van de haven.