Topambtenaar EU weg na fouten

BRUSSEL, 18 OKT. De Europese Commissie heeft gisteren het Duitse hoofd van het directoraat toerisme, Heinrich von Moltke, verzocht om met vervroegd pensioen te gaan. Volgens geruchten zou er sprake zijn van mismanagment door Von Moltke. Het verzoek van Belgische autoriteieten om de immuniteit van Von Moltke op te heffen worden vooralsnog niet gehonoreerd door de Europese Commissie.

“De gronden waarop de immuniteit opgeheven zou moeten worden zijn niet duidelijk genoeg en zeker niet overtuigend genoeg om tot een dergelijke stap te komen”, aldus de woorvoerder voor de Commissie, Nikolaus van der Pas gisteren op een persbijeenkomst.

Sinds januari wordt de divisie van Von Moltke al in de gaten gehouden. Toen werden twee ambtenaren van het directoraat gearresteerd door de Belgische justitie in het kader van een onderzoek naar omkoping en fraude. Van der Pas zegt dat het vervoegde pensioen van Von Moltke niet te maken heeft met de omkopingszaak. De commissie wilde alleen intern reorganiseren, zo zei Van der Pas.

De budget commissie van het Europese Parlement dreigde vorige week om meer dan een kwart van het budget voor de salarissen van de Europese Commissarissen te bevriezen wanneer zij geen orde op zaken zouden stellen op hun departementen, die moeten 'schandaal-vrij' zijn. (Reuter,AFP)