Russische Doema keurt verdrag kernwapens af

MOSKOU, 18 OKT. De Amerikaanse minister van Defensie, William Perry, heeft gisteren geen succes geboekt bij zijn poging het Russische parlement te bewegen tot goedkeuring van een verdrag ter beperking van kernwapens. “De huidige Doema zal dit verdrag nooit ratificeren”, zei de hervormingsgezinde afgevaardigde Sergej Joesjenkov.

Het in 1993 ondertekende START-2 verdrag verplicht de VS en Rusland in tien jaar tijds hun arsenalen kernwapens voor de lange afstand te halveren. Het verdrag werd in januari geratificeerd door de Amerikaanse Senaat en Perry was in Moskou om ook de Russische volksvertegenwoordigers tot goedkeuring te bewegen. Zijn twee uur durende gesprek met de parlementscommissies voor Defensie en Buitenlandse zaken verliep volgens hem “excellent en productief”. Maar zijn gastheren lieten na afloop weten dat hun mening niet is veranderd. “Ratificatie van START-2 is een probleem: het is niet in het belang van Rusland”, zei Lev Rochlin, voorzitter van de commissie voor Defensie. Hij stelde voor START-2 maar te vergeten en te onderhandelen over START-3, gebaseerd op “gelijke economische kosten en gelijke veiligheid”.

Met dat laatste doelde hij op de beoogde uitbreiding van de NAVO, waartegen Moskou zich verzet en die het parlement koppelt aan START-2. “De geplande expansie van de NAVO ondermijnt ons vertrouwen in onze partners”, zei Vladimir Loekin, de voorzitter van de Buitenlandcommissie en lid van het hervormingsgezinde Jabloko. “Als er niet naar ons wordt geluisterd, is het moeilijk afgevaardigden te bewegen tot reductie van de krachtigste wapens.”