Russische beurs daalt door onrust

MOSKOU, 18 OKT. De koersen of de effectenbeurs van Moskou zijn vanmorgen fors gedaald als reactie op het ontslag van veiligheidsadviseur Aleksandr Lebed. De daling bedroeg 3 à 4 procent.

De Moskouse beurs reageerde ook negatief op uitlatingen van de Russische minister van Financiën, Alexander Livsjits. De bewindsman zinspeelde op mogeljke wijzigingen in het econmische beleid, zonder in bijzonderheden te treden.

De belangrijkste aandelen op de Russische beurs waren woensdag al gezakt na de uitlatingen van minister van binnenlandse zaken Alexander Koelikov dat Lebed bezig was een coup voor te bereiden.

Het is de verwachting dat de koersen de komende dagen zullen blijven dalen, uiteindelijk met een procent of tien. De beleggers zijn bang voor wat er gaat gebeuren in Tsjetsjenië, ook al blijft Lebed daarvoor voorlopig verantwoordelijk. “Op dit niveau en met deze onzekerheid zou ik niet lang op deze markt blijven. We moeten nog zien hoe Lebed op dit alles reageert,” aldus handelaar Nick Mockhoff van Alliance-Menatep in Moskou.

De roebel bleef vanmorgen stabiel op 5434 voor een dollar.

De D-mark kwam zoals verwacht onder druk door de politieke onrust in Rusland, vooral door de sterke economische banden tussen Duitsland en Rusland. “De markt zal nog nerveuzer worden wanneer president Jeltsin zijn hartoperatie ondergaat”, aldus valuta-strateeg Jeremy Stretch van Nat West Markets in Londen. De politieke onrust in Rusland zorgde gisteren voor een stijging van de dollarkoers. Het effect op de Europese valutamarkten was echter vanmorgen niet meer zo sterk te merken. In Amsterdam noteerde de dollar vanmorgen 1,73 gulden na een slot van 1,7315 gisteren. (AFP, Reuter, KRF)