Proces begint tegen 48 Turkse agenten voor dood journalist

ANKARA, 18 OKT. In Aydin, aan de westkust van Turkije, is vandaag onder grote internationale belangstelling het proces begonnen tegen 48 politiemannen die ervan worden beschuldigd de journalist Metin Göktepe van de linkse krant Evrensel na zijn aanhouding in januari te hebben doodgeslagen.

Internationale waarnemers spreken van een opzienbarend proces, omdat het in Turkije zelden tot een rechtszaak komt tegen politiemensen die worden verdacht van het martelen en in sommige gevallen zelfs doodslaan van arrestanten. Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, dat jaarlijks met een rapport komt over de mensenrechten in Turkije, werden in de eerste zeven maanden van het vorige jaar 547 klachten ingediend tegen politie-agenten die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het martelen van arrestanten. In slechts 15 zaken kwam het tot een veroordeling. Volgens de internationale organisatie Reporters zonder Grenzen zijn sinds 1988 20 journalisten in Turkije gedood. In geen van deze gevallen kwam het tot een rechtszaak.

Amnesty International startte eerder deze maand een campagne waarin het systematisch schenden van de mensenrechten in Turkije wordt aangeklaagd. De groepering stelt dat Turkije de nationale veiligheid als een alibi gebruikt om de mensenrechten te schenden, de vrijheid van meningsuiting te beperken en democratische hervormingen te saboteren.

In Aydin zijn in verband met het proces sinds gisteren verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht. De toegangswegen tot de stad worden gecontroleerd. Volgens berichten in de Turkse pers zijn alle verloven van de politie ingetrokken. Elf van de 48 verdachte politiemensen wordt de dood van Göktepe ten laste gelegd, de anderen zijn aangeklaagd voor betrokkenheid bij de zaak. Alle 48 verdachten zijn op vrije voeten. Advocaten en activisten voor de rechten van de mens in Turkije verwachten dat het proces zich jarenlang zal voortslepen, omdat de verklaringen van de verdachten buiten de rechtszaal worden opgenomen. “Het duurt dan ook zeker tien jaar voordat al de vragen zijn beantwoord”, aldus Leyla Han, advocaat van de familie Göktepe.

Activisten voor de rechten van de mens hebben de indruk dat Turkije zich na het afsluiten van de douane-unie met de Europese Unie (EU) nog minder aantrekt van de internationale kritiek dan voorheen, met name wat betreft de vrijheid van meningsuiting. Het laatste voorbeeld daarvan is de arrestatie gisteren door het staatsveiligheidshof in Ankara van de componist en zanger Sanar Yurtatapan. Hij wordt ervan beschuldigd de muziek te hebben gecomponeerd voor de documentaire Potlood van de pro-Koerdische MED-TV. Yurtatapan zegt dat de muziek zonder zijn medeweten voor het programa is gebruikt.