Onderzoek handel met voorkennis Toolex

AMSTERDAM, 18 OKT. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) start een onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis in aandelen Toolex Alpha, een Zweedse maker van produktielijnen voor cd's. De beurs heeft alle transacties van gisterochtend in de bewuste aandelen teruggedraaid. De commissaris van de notering van de effectenbeurs, die toeziet op ordelijk verloop van de handel, had een “ernstig vermoeden” van “ongelijkheid van informatie”.

De aankondiging van het voorkennisonderzoek volgt op een waar spervuur aan officiële of voorlopige onderzoeken naar verdachte koersbewegingen op de effectenbeurs die de afgelopen dagen naar buiten kwam. Zo heeft het Controlebureau van de effectenbeurs bij beurspartijen informatie gevraagd over handel in effecten van onder meer Smit Internationale en Heineken. In beide bedrijven was vlak voor de publicatie van een persbericht met negatief nieuws drukker dan gemiddeld gehandeld.

De commissaris legde de handel in Toolex donderdag rond 11.00 uur stil, nadat de koers van het aandeel 's ochtends in drukke handel met 4,20 gulden was gedaald naar 28,20 gulden. In de loop van de middag meldde Toolex officieel wat sommigen al leken te weten: dat de verkopen in het derde kwartaal sterk zijn tegengevallen, door stagnatie in de muziekindustrie.

Niet bekend

Vorige maand meldde de onderneming nog een omzetstijging over het eerste halfjaar. De verkopen stegen ruim 18 procent tot 326 miljoen kronen (85 miljoen gulden), de winst met 25 procent tot 35 miljoen kronen (9 miljoen gulden). De Zweden waarschuwden toen wel dat de tragere groei in de muziekindustrie mogelijk gevolgen zou hebben.

Pas op het einde van de dag gaf de commissaris de handel in Toolex Alpha weer vrij, waarna de koers volledig onderuit ging. Op het eind van de dag bedroeg het verlies ruim 27 procent, ofwel 8,80 gulden op 23,60 gulden.