Omzet KNP Leykam 3,3 miljard gulden

KNP Leykam is een van de grootste papierproducenten in Europa en laat jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen ton grafisch papier (papier voor drukwerk) uit de machines rollen. Binnen KNP BT is papier de kleinste van de drie sectoren waarin het concern werkzaam is. De omzet bedraagt 3,3 miljard gulden, tegen 4,3 miljard bij de verpakkingen en 8,4 miljard bij distributie.

KNP Leykam, een versmelting van Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken en het Oostenrijkse Leykam Mürztaler, heeft vier produktievestigingen: in Gratkorn (Oostenrijk), Lanaken (België), Nijmegen en Maastricht.

De essentie van het proces is al decennia hetzelfde. De uit afvalhout (en bij minder goede soorten ook uit oud papier) gewonnen en met water vermengde cellulose wordt gebleekt, geperst en gedroogd. Bij 'gestreken' papier wordt bovendien nog een krijtlaag aangebracht, die het oppervlak glad maakt en de vellen makkelijk door de drukpers laat rollen. Papier dat deze laag niet heeft heet 'ongestreken' en geldt als minder hoogwaardig dan gestreken.

Hetzelfde geldt voor het begrip 'houthoudend', wat betekent dat de vergelende stof lignine er nog in zit, die bij het hoogwaardiger houtvrije papier ontbreekt. KNP BT maakt gestreken papier: houtvrij voor duurzame zaken als boeken en jaarverslagen: houthoudend voor tijdschriften. In de produktie van houtvrij gestreken papier is KNP Leykam Europees marktleider.