Muskens krijgt bijval van bellers naar KRO

ROTTERDAM, 18 OKT. Ongeveer honderdvijftig mensen hebben gisteren gebeld met zogenoemde 'Reactie-telefoon' van de KRO. De bellers konden op het tijdelijke nummer hun ervaringen kwijt met armoede.

De KRO opende de lijn naar aanleiding van de armoede-discussie die is ontstaan door bisschop Muskens' stelling dat een arme in geval van nood best een brood mag stelen. “Een standbeeld oprichten voor die man”, vond de ene beller. “Schandelijke woorden voor een bisschop”, sprak een ander. Over één ding was iedereen het echter eens: eindelijk is er iemand die de discussie over armoede in Nederland aanzwengelt.

En eindelijk is er ook een luisterend oor. “De Reactie-telefoon is een nadere invulling van de taken die we als omroep hebben”, zegt initiatiefnemer T. Verlind. “Het is goed voor de binding omroep-publiek en bovendien geven we mensen de gelegenheid om hun verhaal te vertellen.”

De verhalen zijn “schrijnend, maar toch veel van hetzelfde”, vertelt een van de telefonisten. “De meeste mensen vertellen hoe vernederend het is om je hand op te moeten houden. Aan de andere kant zijn ze blij dat je dat in Nederland wel kunt doen.”

De bellers zijn een goede afspiegeling van de in recent gepubliceerde rapporten genoemde groepen: bejaarden en alleenstaande ouders overheersen. Allen roemden volgens de telefonist het initiatief van de KRO. “Voor velen was het een opluchting om eindelijk eens hun verhaal te kunnen vertellen.” Ze konden het zo lang maken als ze wilden: om de kosten te drukken belde de KRO steeds terug.