Massaal protest in België houdt aan

BRUSSEL, 18 OKT. Het straatprotest in België houdt aan. Vandaag is voor de vijfde achtereenvolgende dag gedemonstreerd tegen het besluit van het Hof van Cassatie om onderzoeksrechter Connerotte van de zaak rond kinderontvoerder Dutroux te halen. Met zijn aanwezigheid op een benefietavond voor slachtoffers van Dutroux, waar hij een bord spaghetti at, zou hij 'de schijn van partijdigheid' hebben gewekt.

Naar schatting 20.000 demonstranten verzamelden zich vanochtend in Gent en trokken door de stad richting justitiepaleis, onder de leus 'We want Connerotte'. De betoging was georganiseerd door de studentenvakbeweging. Ook in Brugge en Antwerpen gingen enkele duizenden mensen de straat op. Alle toegangswegen naar Antwerpen waren vanochtend door demonstranten bezet. Verder waren er ondermeer manifestaties in Mechelen, Kortrijk en Brussel.

Ook gisteren werd op veel plaatsen gedemonstreerd. In Antwerpen bekogelden scholieren en studenten het Paleis van Justitie met vuilnis, eieren en stenen. In Belgisch Limburg werden urenlang belangrijke verbindingswegen bezet. Ook de zeshonderd, voornamelijk Belgische, werknemers van autofabriek Nedcar in het Nederlandse Born staakten. De directie was verrast, maar toonde begrip.

De ouders van de achtjarige Julie en Mélissa, twee slachtoffers van Dutroux, hebben een kort geding aangespannen tegen de extreem-linkse Partij van de Arbeid, die de namen van hun dochters zou misbruiken.

De PvdA is de enige die als partij aan de manifestaties deelneemt. Op de demonstratie van aanstaande zondag in Brussel worden door de politie zo'n honderdduizend demonstranten verwacht.

In het koninklijk paleis wordt vanmiddag een ronde-tafelconferentie gehouden over het thema misbruik van kinderen. Daarbij zullen ook leden van het Belgische kabinet aanwezig zijn. De conferentie is georganiseerd door koning Albert. De koning ontving afgelopen weken ouders van verdwenen kinderen en pleitte vorige maand in een ongebruikelijke tussenkomst voor volledige opheldering in de zaak-Dutroux.

    • Birgit Donker