LE BON JEUNE HOMME

Vanaf morgen is er in Amsterdam een week lang een chocoladefestival gaande om chocolade op een kwalitatief hoog niveau meer bekendheid te geven bij een breed publiek. Het zal in die week niet moeilijk zijn goede (couverture) chocolade te vinden bij de betere chocolatiers in Amsterdam alsook bij het Amsterdamse filiaal van De Bijenkorf waar tijdens het festival zelfs een chocolade-fontein in werking is.

Goede gelegenheid om deze werkelijk allerverrukkelijkste Franse chocoladecrème te maken. Het recept is van Madame de Mézerac, echtgenote van een van de eigenaars van Château de Canon-les-bonnes-gens in Normandië, en het werd door Anne Willan opgetekend voor het kookboek Château Cuisine, regionale gerechten uit Franse kasteelkeukens. Toen Madame de Mézerac nog een jong meisje was, maakte haar moeder altijd deze chocoladecrème als er een jongeman op vrijersvoeten bleef dineren. Le bon jeune homme werd dat toetje genoemd - de lekkere jongeman. Zodra het dessert ter tafel kwam, zei haar moeder opgewekt: 'Kom, laten we nu le bon jeune homme opeten'. De keuze voor het dessert was reuze uitgekookt van deze maman, want na een kleine portie van deze verfijnde chocoladecrème gaat zelfs de meest bronstige vrijer plat op de mat.

Voor 4-6 personen:

165 gram bitterzoete chocolade

125 gram fijne tafelsuiker

5,6 deciliter volle melk

Laat in een pan met dikke bodem op laag vuur 165 gram grofgehakte bitterzoete chocolade samen met 125 gram fijne tafelsuiker al roerend smelten in de melk. Laat het mengsel onder regelmatig roeren gedurende 45 minuten indampen op laag vuur totdat een gebonden crème is verkregen; houdt er rekening mee dat de crème bij afkoeling dikker wordt. Giet de chocoladecrème in kleine porseleinen bakjes (of Franse crèmepotjes voor wie ze heeft), laat haar afkoelen en vervolgens in de ijskast door en door koud worden.

    • Florine Boucher