KPN en Jorritsma eens over Casema

ROTTERDAM, 18 OKT. Koninklijke PTT Nederland (KPN) heeft met minister Jorritsma overeenstemming bereikt over een oplossing voor zijn belangen in kabelmaatschappij Casema. Dit heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat vanmorgen bekend gemaakt.

“In hoofdlijnen zijn we het eens”, zei een woordvoeder vanmorgen, maar zij wil niet ingaan op de details van de overeenkomst. Gisteren werd duidelijk dat Jorritsma van KPN heeft geëist dat het meer afstand neemt van zijn kabelbelangen.

KPN maakte twee weken geleden bekend dat het KPN Kabel wil omvormen tot een zelfstandige structuurvennootschap onder de naam Vision Networks. Daardoor heeft KPN naar eigen zeggen geen directe invloed meer op het beleid van deze dochter. Jorritsma heeft KPN echter duidelijk gemaakt dat zij deze maatregel beschouwt als een eerste stap die niet ver genoeg gaat. De minister stuurt volgende week een brief naar de Tweede Kamer waarin zij haar standpunt meedeelt.

Volgens een woordvoerder van KPN beschouwt de minister de huidige oplossing als een belangrijke stap voorwaarts. KPN heeft via dochteronderneming KPN Kabel een belang in kabelmaatschappij Casema (77 procent). Casema, met 1,2 miljoen abonnees de belangrijkste kabelexploitant van Nederland, wil vanaf begin volgend jaar gebruik maken van de wettelijke mogelijkheid als aanbieder van telefonie de concurrentie aan te gaan met PTT Telecom.

Jorritsma vreest dat het belang van de huidige monopolist KPN in een toekomstige rivaal ten koste zal gaan van de concurrentie in deze sector.

Behalve naar regionale telecommunicatiediensten dingt Casema als deelnemer in Enertel (een samenwerkingsverband van energiebedrijven) naar een landelijke telecomvergunning. Behalve Enertel dingen daarnaar ook de consortia Telfort (NS en British Telecom) en Global One.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft ruim 1.300 aanvragen ontvangen voor regionale vergunningen. Kabelmaatschappijen die voor 7 oktober een aanvraag hebben ingediend hebben daarbij een voorkeursrecht.

Voor 625 gemeenten in Nederland (en vaak ook voor delen van gemeenten) moet afzonderlijk een vergunning worden ingediend. Dochter Castel van het energiebedrijf Edon kreeg onlangs als eerste een vergunning toegewezen voor het bebouwde gebied van de gemeente Groningen.