Koerden Irak bedreigen Iran

ANKARA/ WASHINGTON, 18 OKT. De Iraakse Koerdenleider Masoud Barzani heeft gisteren gedreigd opnieuw de hulp in te roepen van de Iraakse president Saddam Hussein als Iran zijn rivaal Jalal Talabani zou blijven steunen. “Als Iran zich het recht toeëigent om onze regio te verwoesten, waarom zouden wij dan niet de hulp inroepen van Bagdad”, aldus de leider van de Koerdische Democratische Partij (KDP). De Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Talabani ontkent overigens steun van Iran te ontvangen.

De Verenigde Staten reageerden begin vorige maand met raketaanvallen op Irak nadat Iraakse troepen Barzani hadden geholpen de stad Arbil in te nemen. Eenheden van de PUK, die het afgelopen weekeinde de stad Sulaymanya heroverde, bedreigen nu Arbil. De KDP lanceerde hier vanochtend een tegenoffensief.

De VS riepen Iran en Irak gisteren opnieuw op zich buiten de Koerdische strijd in Noord-Irak te houden. Een Amerikaanse afgezant, onderminister Pelletreau, komt zondag of maandag naar Turkije om afzonderlijk met Barzani en Talabani te praten. (Reuter, AFP)