Kamp voor bedplassers in boerderij

UTRECHT, 18 OKT. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht organiseert sinds enkele weken een 'bedplastrainingskamp' voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. Het kamp, op een kampeerboerderij, moet de reguliere behandeling in het ziekenhuis vervangen.

Het ziekenhuis heeft voor deze opzet gekozen, omdat ze veel goedkoper is dan de normale ziekenhuisbehandeling en er bovendien meer kinderen kunnen worden geholpen. “Een behandeling in het ziekenhuis kost 1.500 gulden per dag per kind en dat tien dagen lang”, zegt het hoofd van de psychosociale afdeling van het ziekenhuis, W. Wolters. “Het kamp kost in totaal tienduizend gulden voor acht kinderen.”

Het kamp wordt gefinancierd door de ziekenfondsen en ouderlijke bijdragen van 250 gulden. Het ziekenhuis heeft een wachtlijst van enkele honderden kinderen. Op het kamp geven begeleiders de jongeren dezelfde training als die van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Kinderen leren zich te concentreren, waardoor ze licht slapen en dus wakker worden van signalen en zo controle over hun blaas krijgen.

Over het resultaat van het trainingskamp durft Wolters nog geen uitspraken te doen. “De eerste ervaringen zien er goed uit. Of het een volwaardige vervanging is, moet nog blijken uit latere evaluaties.”

Bij ongeveer tien tot vijftien procent van de kinderen komt bedplassen tot het vierde jaar voor. Zij komen gemakkelijker van hun probleem af dan de in het kamp behandelde, oudere kinderen. Hoeveel kinderen in de leeftijd van tien tot zestien jaar in bed blijven plassen is niet exact bekend. Wolters schat dat het er “enkele tienduizenden” zijn.