'Interne zaak' van Rusland; Buitenland in zijn reacties terughoudend

WASHINGTON, 18 OKT. In het Westen is met grote terughoudendheid gereageerd op het ontslag, door de Russische president Boris Jeltsin, van zijn veiligheidsadviseur Aleksandr Lebed.

Buiten Rusland is het ontslag van Lebed in de officiële reacties afgedaan als een binnenlandse aangelegenheid van Rusland waarmee men zich niet wil bemoeien en waarop geen commentaar wordt gegeven. De Amerikaanse president Clinton en Javier Solana, de secretaris-generaal van de NAVO, die Lebed tien dagen geleden nog in Brussel heeft ontvangen, reageerden gisteren in die zin, evenals de ministeries van Buitenlandse Zaken van landen als Groot-Brittannië en Frankrijk.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde met de opmerking dat het ontslag van Lebed volledig binnen de constitutionele bevoegdheden van Jeltsin lag en met de verwachting dat het ontslag geen enkel gevolg zal hebben voor de Amerikaans-Russische betrekkingen. Wel zei woordvoerder Nicholas Burns te hopen dat Lebeds vertrek niet zal leiden tot het oplaaien van de oorlog in Tsjetsjenië. Zijn minister, Warren Christopher, noemde de relaties tussen Moskou en Washington “stabiel” en zei te verwachten dat ze dat zullen blijven.

De Amerikaanse minister van Defensie, William Perry, beleefde Lebeds ontslag van nabij: hij was gisteren in Moskou, om in de Doema, het Russische parlement, te pleiten voor ratificatie van het START II akkoord over de vermindering van de nucleaire bewapening. Toen hem verteld werd van Lebeds ontslag zei Perry dat hij “geen fundamentele wijziging” in de relaties met Moskou verwachtte. Wat de persoonlijke betrekkingen tussen Amerikaanse gezagsdragers betreft, die hebben volgens Perry nooit de kans gekregen zich te ontwikkelen. Een voorgenomen ontmoeting tussen Perry en Lebed, die voor gistermiddag op het programma van Perry bezoek stond, ging als gevolg van het ontslag van Lebed niet door.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, zei gisteren in Lübeck dat het ontslag van Lebed “niet moet worden over-gedramatiseerd”. “In principe bemoeien we ons niet met de binnenlandse aangelegenheden van een vriendschappelijk land. Maar ik heb de indruk dat er geen redenen bestaan om de situatie in welke zin dan ook te overdramatiseren”, aldus de Duitse minister in zijn reactie. (Reuter, AP, AFP)