In de hemel is televisie

Himmelsbilder und Himmelsgeschichter eines 2. Schuljahres'. Uitg.Beate Knapstein/ Splendido gmbh. Prijs 39,80 DM. Het is te bestellen via Beate Knapstein, Katholische Grundschule/ Trierer Strasse 8, 50676 Köln, Duitsland.

'Toen ik op vakantie in Italië was, heb ik met mijn neefjes gespeeld, met Giacomo, Giacomo, Giacomo en Giacomo, ze heten namelijk allemaal Giacomo, net als ik, en Diego en Enzo. Onze oma heeft een bed dat zo groot is dat we er allemaal tegelijk inpasten. We lagen er samen in en hebben elkaar verhalen verteld. De deur was dicht. Toen hoorden we de televisie in de kamer ernaast. Een heel beroemde zanger zong heel mooi. Daar ging het me heel goed, bijna zo goed als in de hemel.'

Giacomo Giliberto is een van de leerlingen van een derde klas (groep 5) van een lagere school in de Duitse stad Keulen. Ongeveer anderhalf jaar geleden stond hun verhaal op deze pagina. De kinderen waren naar een tentoonstelling geweest van de middeleeuwse schilder Stefan Lochner en hadden vervolgens hun eigen hemel geschilderd en beschreven. Van die schilderijen was een tentoonstelling ingericht. Het verhaal eindigde toen met hun zoektocht naar een uitgever die er een boek van kon maken.

Dat is nu eindelijk gelukt. Drie weken geleden is het boek, met een heuse persconferentie, in de grootste boekhandel van Keulen gepresenteerd. Journalisten vroegen de kinderen hoe ze alles gemaakt hadden en de directeur van het grootste museum van de stad vertelde dat hij de schilderijen graag in zijn museum had willen hebben. Na afloop hebben de kinderen allemaal hun handtekeningen in net verkochte boeken geschreven.

In het boek staan alle verhalen en de schilderijen zijn allemaal in kleur afgebeeld. De meeste kinderen zien de hemel als een plek waar veel bloemen en vruchten groeien en iedereen goed met elkaar kan opschieten. Maar Tali denkt net als Giacomo dat het in de hemel net zo is als soms op aarde: 'Als ik me zoals in de hemel voel, ziet dat er zo uit: Ik zit gezellig voor de televisie en eet heel veel snoep!'