Fontys Schaaktoernooi

Na zijn zware nederlaag in de vijfde ronde van het Fontys Schaaktoernooi sloeg Loek van Wely gisteren terug met een klinkende overwinning op FIDE-wereldkampioen Anatoli Karpov. De Nederlander rukte daardoor op naar de derde plaats.

Koploper Sjirov deed goede zaken met een zege op de Russische kampioen Svidler, maar Gelfand, die Sutovsky in een uitstekende partij versloeg, blijft op korte afstand volgen. Karpov is pas terug te vinden op de voor hem hoogst ongebruikelijke gedeelde voorlaatste plaats.

In de aardigste ronde tot nog toe was stal Van Wely de show. Met aantrekkelijk spel zette hij Karpov onder druk en werd het al snel na de opening duidelijk dat de wereldkampioen in moeilijkheden was geraakt. Vlak voor de veertigste zet sloeg de 24-jarige Nederlandse grootmeester toe met een fraaie combinatie, waarna hij in de tweede fase van de partij geen fout meer maakte. Van Wely is na Jan Timman de tweede Nederlander die Karpov weet te verslaan.