Daimler wil meer controle Mercedes

STUTTGART, 18 OKT. Het begint er steeds meer op te lijken dat de Duitse autoproducent Mercedes onder directe verantwoordelijkheid van het moederconcern Daimler-Benz komt te vallen. Dat zou volgend jaar al kunnen gebeuren, zo is in kringen van Duitslands grootste industrieconcern vernomen.

Niet bekend

Schrempp is bezig de zaak naar zijn hand te zetten, omdat naar zijn mening Daimler-Benz door de expansiedrift van zijn voorganger, Edzard Reuter, een te versnipperd concern is geworden. Hij wil weer net als vroeger alle activiteiten laten leiden door een centrale concerndirectie. Schrempp vindt bovendien dat er te veel mensen in de hogere echelons zitten.

Wat een en ander betekent voor de positie van Helmut Werner, de hoogste baas van Mercedes, is niet duidelijk. De twee lagen met elkaar overhoop over de opvolging van Reuter. De voornemens van Schrempp waren in ieder geval voor Bernd Gottschalk, verantwoordelijk voor de vrachtwagens van Mercedes, aanleiding op te stappen. Hij vertrok per 1 augustus. Werner heeft overigens nooit onder stoelen of banken gestoken trots te zijn op de zelfstandige positie van Mercedes.

Schrempp wil aan Mercedes, de meest winstgevende tak van het concern, en mogelijk aan Werner, een zwaarder gewicht toekennen. Werner zou zich geheel moeten wijden aan de autotak en zijn positie als vice-bestuursvoorzitter van het hele Daimler-concern moeten opgeven. Werners termijn in deze functie loopt volgend jaar af. De commissarissen vergaderen in november over een eventuele verlenging. (DPA)