Crisis Bulgarije remt bevolking

SOFIA, 18 OKT. De economische crisis in Bulgarije en de daaruit voortvloeiende sociale gevolgen hebben het geboortecijfer naar beneden gedrukt tot een van de laagste in Europa. Tegelijkertijd heeft de malaise het sterftecijfer doen stijgen en tevens een uittocht onder de Bulgaren op gang gebracht.

De voortdurende prijsverhogingen, de koopkrachtvermindering, woningnood en werkloosheid zijn de belangrijkste oorzaken van de daling van het geboortecijfer. In 1995 brachten iedere duizend Bulgaren 8,6 zuigelingen ter wereld, vergeleken met 12,1 in 1990. In de eerste zeven maanden van 1996 zette de daling zich door tot 8,2.

Aan de andere kant heeft de kwaliteitsvermindering van de publieke gezondheidszorg het sterftecijfer omhoog gestuwd. Veel, vooral gepensioneerde Bulgaren kunnen zich de dure medicijnen niet veroorloven. Ook de dagelijkse onzekerheid en spanningen eisen hun tol, zo hebben diverse sociologische onderzoeken uitgewezen. Bovendien is het aantal huwelijken tussen 1990 en 1995 met 40 procent gedaald.

De vrees bestaat dat de bevolking van 8,4 miljoen mensen in 1995 over 25 jaar zal zijn verminderd met 1,3 miljoen, zo stelde Zahari Karamfilov, voorzitter van het nationaal instituut voor de statistiek gisteren. Hij schreef de voorziene daling verder toe aan de emigratie van hoofdzakelijk jonge en hoog opgeleide Bulgaren die in het buitenland een betere toekomst zoeken. (Reuter, AFP)