Consumentenbond tegen eurostekker

AMSTERDAM, 18 OKT. De Consumentenbond zit niet te springen om de eurostekker. Ook het Nederlands Elektrotechnisch Comité (NEC) is niet teleurgesteld dat er voorlopig geen uniforme stekker en stopcontact komen.

Al jaren praten de normalisatie-instituten van achttien Europese landen over dit onderwerp in de Cenelec, het Europees Comité voor Elektrotechnische Standaardisatie.

Vorige week strandden de gesprekken weer. Er lag een voorstel op tafel voor de eurostekker, maar de benodigde 71 procent van de stemmen werd niet gehaald.

Ook al wordt links en rechts geklaagd over de ergerniswekkende variaties aan stekkers en stopcontacten, de Consumentenbond was niet blij met het voorstel. “Het ging om een compleet nieuw systeem. Alle stekkers en stopcontacten moesten worden omgebouwd. Dat wordt veel te ingewikkeld en te duur”, aldus de woordvoerster van de bond. In nieuwe huizen zijn weinig problemen te verwachten. “Bij oudbouw gaan mensen echter zelf klussen. Dat is gewoon gevaarlijk.” Directeur T. Roodbergen van het NEC, dat deel uitmaakt van de Cenelec, zag het voorstel evenmin zitten en keerde zich ertegen. Dat gold ook voor collega's uit België, Zwitserland, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië.

“De Europese Commissie wil er werk van maken, maar de realiteit is dat het een geweldige en dure klus is om een eurostekker in te voeren. Alleen al in Nederland gaat het om een miljardenmarkt. Ga maar na hoeveel stekkers er in een huis zitten”, aldus Roodbergen. (ANP)