Bouw nieuwe vleugel Van Gogh begint spoedig

AMSTERDAM, 18 OKT. Het Van Gogh Museum in Amsterdam kan op korte termijn gaan bouwen aan de nieuwe vleugel. Directeur Ronald de Leeuw hoopt nog vóór zijn overstap op 1 december naar het Rijksmuseum, waar hij directeur Henk van Os opvolgt, de eerste spade de grond in te slaan. Als alles meezit gaat de nieuwe vleugel eind 1998 open. Dan viert het museum ook zijn 25-jarig bestaan.

De bouw is mogelijk door de uitspraak van de Raad van State over de ingrijpende herinrichting van het Museumplein. De raad wees de bezwaren van het actiecomité Redt het Museumplein deze week van af. Dat betekent dat het Van Gogh na jaren van onzekerheid eindelijk weer kan plannen. Door de langdurige procedure is het museum twee jaar achter op schema. Aanvankelijk zou de nieuwbouw in 1996 open gaan.

Door de trage besluitvorming maakte De Leeuw zich grote zorgen over de donatie van 37,5 miljoen gulden van de Japan Foundation. De kans bestond dat de semi-overheidsinstelling de gift voor de nieuwbouw zou terugtrekken. De Japanners, die het miljoenenbedrag in 1991 beschikbaar stelden, waren volgens De Leeuw 'zeer ontevreden' over het uitstel.

De Leeuw heeft respect voor het geduld van de Japanse donateur. Vorige maand vertrok hij met lood in de schoenen om de gulle gevers gerust te stellen. “Het onbegrip voor de Nederlandse besluitvorming was groot”, vertelt hij.

De nieuwe vleugel, die in verbinding zal staan met het huidige Rietveld-pand, bestaat uit een ellipsvormig gebouw, rond een verzonken watertuin. Het museum gebruikt de gehele gift voor de bouw. Voor de exploitatie is het aangewezen op de eigen begroting. De uitspraak heeft geen directe gevolgen voor de nieuwbouw van het belendende Stedelijk Museum. (ANP)