Beurs omhoog na nieuw record op Wall Street

AMSTERDAM, 18 OKT.De Amsterdamse effectenbeurs was in navolging van een nieuw record op de beurs van Wall Street gisteravond vriendelijk gestemd. De graadmeter van de stemming op de beurs, de AEX beursindex, stond vanmiddag 2,24 punten hoger op 591,98.

AMSTERDAM De enige spelbreker op het Damrak was vrijdag de optiebeurs, waar handelaren gebaat zijn bij een beperkte koersstijging. Wall Street, de obligatiemarkt en de hoge dollar zorgden daarentegen voor positieve stimulansen.

“De weerstand komt nog van de optiebeurs, daar komt het aanbod vandaan”, aldus een handelaar. De oktober-opties lopen vrijdag af en veel handelaren willen op een stand van de beursindex van ongeveer 590 hun opties uitoefenen. Als het aanbod vanuit de optiebeurs maandag opdroogt, kan de grens van 600 snel in zicht komen, zeggen sommige enthousiaste handelaren. Ook de Britse effectenbeurs, die de nodige invloed heeft op de koersen op het Damrak, stond op winst.

Een van de hoofdfondsen die er vrijdag bijzonder goed bij lag, was Nutricia. Het aandeel van het voedingsmiddelenbedrijf steeg met 6,50 gulden naar 248 gulden. “Er zijn geen stukken meer voorradig”, was een verklaring op de beurs voor de koerswinst. Akzo Nobel deed het voor de tweede opeenvolgende dag goed: een winst van 4 gulden op een stand van 217 gulden.

Vendex zette het herstel voort en klom 1,10 gulden naar 73,40 gulden.

De verkoop door Vendex van zijn belang van 36 procent van de aandelen in detailhandelsconcern KBB prikkelt de fantasie van beleggers, hoewel Vendex door de koersval van KBB minder incasseert dan was verwacht. Een van de genoemde kandidaten voor overname door Vendex, De Boer Winkelbedrijven, steeg vrijdagochtend 2 gulden naar 97 gulden. KBB won vanochtend 50 cent en steeg naar 120,50 gulden.

Philips-dochter Polygram was opnieuw uit de gratie. Het amusementsconcern zakte weer een daalder naar 87 gulden. Op de lokale markt moest Toolex Alpha verder terug. De Zweedse onderneming verloor 1,30 gulden en zakte naar 22,30 gulden. De beursnieuweling meldde donderdag dat de verkopen sterk tegenvallen en zag de koers toen al 8,80 gulden achteruitgaan.

De Amerikaanse dollar noteerde vanochtend op de Europese wisselmarkten iets lager dan de avond daarvoor in New York. In Amsterdam stond de dollar om 10.00 uur op 1,7300 gulden, tegenover 1,7315 gulden aan het slot van de handel van gisteren. De spanning in verband met de politieke ontwikkelingen in Rusland ebde in de loop van de ochtend weg.

NEW YORK Aan de koersstijgingen op de effectenbeurs van New York is ook donderdag geen einde gekomen. Een serie gunstige economische cijfers stuwde de aandelen omhoog. De Dow Jones aandelenindex sloot 38,39 punten hoger op 6059,20. Dat betekende het derde record van deze week en het dertigste van dit jaar.

De gisteren gepubliceerde cijfers wezen op een minder robuuste groei van de economie in de VS. Dat zou betekenen dat de renteverhoging, waarop marktpartijen de laatste maanden vaak hebben gezinspeeld, misschien niet nodig is.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was vrijdag positief gestemd. De Nikkei-beursindex van 225 fondsen steeg met 188,56 punten naar 21.612,30. Vooral bouwbedrijven en vastgoedfondsen stonden in de belangstelling. De beleggers verwachten van een nieuwe regering maatregelen om de bouwsector te stimuleren.