Zweefvliegen

Verspreid over heel Nederland zijn zo'n dertig zweefvliegvelden te vinden, waarop door ongeveer veertig clubs wordt gevlogen. Om 'solo', zonder begeleiding, te mogen vliegen, zijn doorgaans ten minste vijftig starts en landingen benodigd. De kosten hiervan bedragen om en nabij de 1.300 gulden bij de grotere clubs, maar bij studentenzweefclubs vallen de kosten gewoonlijk lager uit.

Een niet al te strenge medische keuring gaat aan het vliegen vooraf: de algemene conditie moet goed zijn, maar een bril is geen bezwaar.

Wie solo mag vliegen, heeft nog niet zijn zweefvliegbrevet. Aan het halen van dit bewijs van vliegvaardigheid zijn 'ervaringseisen' verbonden, daarnaast is er een pittig theorie-examen. Het halen van een brevet duurt gemiddeld zo'n twee jaar en kost tussen de 2.500 en 3.000 gulden.

Nadat het brevet is gehaald, hoeft dit de daarop volgende jaren alleen maar te worden 'onderhouden' met twintig vluchten per jaar. Wie de smaak goed te pakken heeft, kan zich ook storten op het behalen van hogere brevetten. Informatie over vliegclubs is op te vragen bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging Voor Luchtvaart, tel. (026) 3 51 45 15.