Zweeds toestel stort neer bij schip

STOCKHOLM, 17 OKT. Een toestel van de Zweedse luchtmacht is gisteren op slechts tweehonderd meter afstand van een nucleair aangedreven schip van de Russische marine in de Oostzee neergestort.

Volgens de opperbevelhebber van de Zweedse luchtmacht was een vliegtuig van het Russische leger dat in de buurt van het vaartuig vloog, “medeverantwoordelijk” voor het neerstorten van het Zweedse toestel maar “was er zeker geen opzet in het spel”.

De ramp had plaats op ongeveer 120 kilometer ten zuidoosten van de Zweedse kust. De piloot van het neergestorte toestel had als taak om met een collega foto's te maken het Russische schip de Pjotr Veliky, een van de nieuwste van de Russische marine, dat bezig is aan zijn eerste tocht van St. Petersburg naar Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en Litouwen.

De twee Zweedse toestellen vlogen, aldus de opperbevelhebber van de Zweedse luchtmacht, op een zeer lage hoogte toen de piloten het Russische toestel aan zagen komen. De piloot van het neergestorte toestel zou over de radio tegen zijn collega hebben gezegd dat hij onder het Russische toestel door wilde vliegen.

Ooggetuigen hebben inmiddels ook verklaard dat zij geen schietstoel uit het neegestorte toestel hebben zien komen.

Russische en Letse reddingswerkers helpen Zweden bij het zoeken naar de nog steeds vermiste piloot van het toestel. Volgens de opperbevelhebber van de Zweedse luchtmacht is deze multinationale reddingsactie “een voorbeeld van hoe het in de Oostzee zou moeten”.

Het incident in de Oostzee is de derde vliegramp in drie maanden waarbij een Zweeds toestel van het type Viggen is betrokken. In augustus stortte een Viggen tijdens een verkenningsmissie bij Ornskoldsvik in Noord-Zweden neer, eveneens in de Oostzee. De piloot kwam bij het ongeluk om het leven.

Vorige week botsten twee toestellen op elkaar op vijf kilometer van de stad Ramesele in Midden-Zweden. Beide piloten overleefden het ongeluk. (Reuter)