WTO-panel Kodak-Fuji; VS blokkeren arbitrage WTO over Cubawet

GENÈVE, 17 OKT. De Verenigde Staten hebben gisteren een verzoek van de Europese Unie (EU) tijdelijk geblokkeerd om een panel bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te vormen voor een onderzoek naar de Amerikaanse handelswetgeving jegens Cuba. Een dergelijk arbitrage-orgaan kan een bindende uitspraak doen.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de WTO, Booth Gardner, gaat het met de zogenoemde Helms-Burton Act om een politieke en niet om een economische zaak. Hij riep de Europeanen daarom op de zaak af te blazen.

De Europese Unie heeft echter al aangekondigd dat zij op 20 november in een bijeenkomst van de Dispute Settlement Body opnieuw een verzoek voor een panel zal doen. De VS kunnen dan niet meer dwarsliggen, omdat een WTO-lidstaat zo'n verzoek maar eenmaal kan afwijzen. Een panel kan een bindende uitspraak doen.

De Helms-Burtonwet maakt bestraffing mogelijk van buitenlandse investeerders op Cuba die gebruik maken van na de Cubaanse revolutie genationaliseerde eigendommen. De EU vindt dat de VS niet het recht hebben buiten hun eigen grondgebied andere landen de wet voor te schrijven.

De Cubaanse ambassadeur bij de WTO, Eumelio Caballero, sloot zich aan bij de Europese kritiek. Volgens hem is de wet in strijd met de WTO-akkoorden en een schending van de rechten van Cuba en andere WTO-landen. Andere landen steunen ook de Europese kritiek. Begin deze maand besloten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken onverwachts een formele juridische zaak bij de WTO aan te spannen tegen de wet. Eerder hadden ze besloten de zaak te laten rusten tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november. De EU is overigens niet zover gegaan al voor 5 november een bijzondere zitting van de Dispute Settlement Body bijeen te roepen.

De WTO heeft gisteren wel een panel van drie deskundigen ingesteld om een uitspraak te doen in het geschil tussen de VS en Japan over toegang tot de Japanse markt voor fotografisch papier. Het gaat om een klacht van het Amerikaanse fotobedrijf Eastman Kodak tegen het Japanse Fuji Film. (Reuter, AP, DPA, AFP)