Wijers: gaswinning Wadden gaat door

DEN HAAG, 17 OKT. Gaswinning uit de Waddenzee gaat door en staat los van de export van 240 miljard kubieke meter in zes jaar door de Gasunie. Dat zei minister Wijers gisteren tegen de Vaste commissie voor Economische Zaken in de Tweede Kamer. Hij deed suggesties van PvdA, D66 en GroenLinks om de export te stoppen en het gas voor binnenlands gebruik te houden om zo exploitatie van de Waddenzee te voorkomen af als een achterhaalde opvatting.

Het Kamerlid Witteveen (PvdA) bepleitte, met instemming van GroenLinks en D66, bij Wijers de gasexport te stoppen zodat Nederland zelf langer van het gas kan genieten. Zo hoopte zij de gasboringen in de Waddenzee overbodig te maken. De minister zou de oliemaatschappijen dan moeten overtuigen af te zien van hun recht om te boren in de de Waddenzee.

Wijers, gesteund door VVD, CDA en kleine christelijke partijen, zag hier niets in. “De export gebeurt toch wel. Los van de vraag of het aangetoonde gas in de Waddenzee ook echt te exploiteren is.” Hij stelde dat zijn toestemming voor verlenging van exportcontracten van de Gasunie gebaseerd is op al aangetoonde winbare reserves. Daar zit de mogelijke 200 miljard kuub onder de Waddenzee niet bij.

Met de exportvergunning wil hij de Gasunie stimuleren een mondiaal opererende gashandelaar te worden. “Alleen leveringszekerheid voor Nederland is een achterhaald beginsel. Met deze contracten spelen we in op een goede Europese energievoorziening met schoon aardgas. Export is lucratief. Dat geld wil ik niet missen.”

Twee jaar terug stemde de Tweede Kamer, inclusief PvdA, in om onder strenge milieuvoorwaarden het Waddengas naar boven te halen. De produktie zal uitsluitend gebeuren door schuine boringen vanaf het land en niet in het natuurgebeid zelf. Wijers ziet nu geen grote nieuwe ontwikkelingen om die discussie weer over doen.

De bewindsman staat de Gasunie toe de komende zes jaar 240 miljard kuub te exporteren. Voorwaarde voor de verlenging van contracten is dat Gaunie weer 120 miljard kuub gas moet importeren. De 30 miljard gulden die de export oplevert komt voor 60 procent in het Fonds Economische Structuurversterking. Daaruit kunnen dure investeringen in infrastructuur betaald worden. (ANP)