Werken van museum Den Haag naar Kunsthal

ROTTERDAM, 17 OKT. De Kunsthal in Rotterdam exposeert komende zomer belangrijke stukken uit het Haagse Gemeentemuseum, dat voor anderhalf jaar zijn poorten sluit wegens een ingrijpende verbouwing en restauratie.

De Kunsthal bereikte overeenstemming met het Haagse museum om het publiek toch de kans te geven te blijven genieten van de Haagse schilderijencollectie, die als een van de mooiste in het land geldt. “De Kunsthal heeft een goede klimaatbeheersing en een groot oppervlak, ideaal voor onze collectie,” aldus een woordvoerder van het Gemeentemuseum.

In het voorjaar organiseert de Kunsthal een expositie van de stukken van Mondriaan van het Haagse museum. Hoewel de belangstelling voor een soortgelijke expositie in Den Haag tegenviel, was het toch de op een na drukst bezochte tentoonstelling die het museum ooit organiseerde. In het najaar is de collectie schilderijen van de Haagse School te zien in de Kunsthal.

Aanvankelijk was het de bedoeling het Gemeentemuseum tijdens de verbouwing voor publiek open te houden, maar in juni van dit jaar maakte de directie bekend dat de restauratie zo ingewikkeld was, dat het museum toch dicht moest.

De ingreep is begroot op 52 miljoen gulden en is een jaar geleden gebonnen. Het Gemeentemuseum dateert uit 1935. Het gebouw geldt als een hoogtepunt in het oeuvre van Berlage en staat sinds 1990 op de monumentenlijst. Het toont tekenen van vergaand verval. Het tegelwerk zit los, er zitten scheuren in de muren, deuren en ramen sluiten niet meer, glaswerk is gebarsten en daken lekken. Bovendien heeft het museum geen voorzieningen voor rolstoelgebruikers, is het niet brandveilig, en is de klimaatbeheersing benedenmaats. Vocht is het belangrijkste probleem: tijdens de Mondriaantentoonstelling in 1994 en '95 droop het water uit de plafonds.