VVD blijft tegen accijnsverhoging

DEN HAAG, 17 OKT. De Tweede-Kamerfracties van D66 en de PvdA hebben vanmorgen zware kritiek geuit op de VVD. De coalitiegenoot blijft zich verzetten tegen de door het kabinet voorgestelde verhoging van de tabaksaccijns met vijftig cent. “De VVD onttrekt zich aan alle maatregelen om het tabaksgebruik te ontmoedigen”, aldus Kamerlid Van Boxtel (D66).

Dit bleek vanmorgen bij de heropening van het debat over tabaksontmoedigingsbeleid in de Tweede Kamer. Het kabinet wil een accijnsverhoging op sigaretten en shag doorvoeren om met name onder jongeren het tabaksgebruik te ontmoedigen. Daarnaast moet het aantal verkooppunten worden teruggebracht en wordt overwogen een leeftijdgrens van achttien jaar in te stellen. Een Kamermeerderheid ziet niets in een leeftijdsgrens, omdat het onuitvoerbaar zou zijn.

De Tweede Kamer is verdeeld over werking van de accijnsverhoging. De VVD en het CDA zullen tegen de voorstellen van het kabinet stemmen, terwijl de PvdA en D66 de verhoging “aan de magere kant vinden”, maar wel voor zullen stemmen. Het is nog onduidelijk of de voorstellen van het kabinet op een Kamermeerderheid kunnen rekenen. CDA, VVD, de ouderenpartijen en de CD zullen aanstaande dinsdag waarschijnlijk tegen een verhoging stemmen.

Volgens de VVD heeft een verhoging van de accijns op tabak geen enkel effect op het aantal jongeren dat rookt of overweegt te gaan roken. Ook van verdere beperkingen van tabaksreclame is de VVD geen voorstander.

De coalitiepartijen D66 en PvdA vinden de houding van de VVD “vervelend worden”. Kamerlid Van Boxtel vindt dat de VVD “selectief winkelt”. “Ze halen uit de kabinetsplannen de zaken die het optisch leuk doen bij de kiezer. Het enige wat ze steunen in het tabaksontmoedigingsbeleid is het geven van een goede voorlichting”, aldus Van Boxtel.

Kamerlid Oudkerk (PvdA) vindt dat de VVD zich “irritant opstelt”.

“De VVD wil helemaal geen ontmoedigingsbeleid. Ze moeten gewoon durven zeggen: “Nederland rookt u zich maar ziek en dood”. Maar dan moeten ze niet steeds zeggen dat er geen geld bij de zorg bij kan. Ik overweeg om alle punten over de gezondszorg waar geen afspraken over zijn gemaakt in het regeerakkoord gewoon weer op de agenda te zetten”, aldus Oudkerk.