VS willen Koerden verzoenen

WASHINGTON/ TEHERAN, 17 OKT. De Verenigde Staten gaan een poging wagen een eind te maken aan de weer-opgelaaide strijd tussen twee Koerdische groeperingen in Noord-Irak. Onderminister van Buitenlandse Zaken voor het Nabije Oosten Robert Pelletreau spreekt vandaag in Washington met een delegatie van de Koerdische Democratische Partij (de KDP van Masoud Barzani).

Vervolgens reist hij in het weekeinde naar de regio, vermoedelijk Turkije, om met Barzani zelf en diens tegenstander, Jalal Talabani van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), te praten.

De spanningen in Noord-Irak liepen in het weekeinde hoog op met de verrassende herovering van Sulaymanya door de PUK op de KDP, die de stad zes weken geleden had bezet. Inmiddels trekt de PUK strijders samen ten noorden van Arbil, maar het blijft onduidelijk of zij van plan is de 800.000 inwoners tellende stad daadwerkelijk aan te vallen. Talabani heeft zelf bij herhaling ontkend Arbil, dat de KDP 30 augustus met Iraakse hulp bezette, te willen aanvallen. “Iraakse troepen beschermen Arbil. Als we aanvallen zullen we een alliantie tussen de KDP en de Iraakse troepen teweegbrengen”, aldus Talabani tegenover Turkse journalisten.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil Pelletreau Barzani en Talabani duidelijk maken dat dat “het in hun onmiddellijk belang is zich in te spannen voor een staakt-het-vuren, en Iran en Irak niet de gelegenheid te bieden de situatie verder aan te scherpen”. De KDP geniet de steun van Irak, de PUK die van Iran. Washington is er volgens hem van overtuigd dat geen van beide partijen op het slagveld kan winnen. “Maar we geloven dat ze door een einde te maken aan de strijd en ten minste samen te werken in Noord-Irak, de stabiliteit in Noord-Irak kunnen herstellen en hopelijk Iran en Irak buiten de deur te houden.”

Overigens onderstreepte de woordvoerder dat de VS nog steeds geen bewijs hebben van directe Iraakse of Iraanse betrokkenheid bij de jongste gevechten, “al ligt het in de rede” dat de PUK contacten met Iran heeft gehad. Irak en de KDP hebben Iran beschuldigd van inmenging in Noord-Irak. De PUK op haar beurt zegt dat Iraakse tanks dichter naar Arbil komen.

De Iraanse president, Hashemi Rafsanjani, heeft gisteren met een Iraakse afgezant over de situatie in het gebied gesproken. Beide zijden verwoordden hun verlangen naar een relatie van goed nabuurschap, aldus het officiële Iraanse persbureau IRNA. Het zeldzame bezoek van de niet nader geïdentificeerde Irakees aan Rafsanjani was overigens al voor de nieuwe gevechten in Noord-Irak afgesproken. (Reuter, AP, AFP)