Vrouw doet beter op hogeschool dan man

DEN HAAG, 17 OKT. Vrouwelijke studenten doen het op hogescholen beter dan mannen. Eén op de drie studenten in het hoger beroepsonderwijs (HBO) haalt binnen de voorgeschreven cursusduur van vier jaar een diploma. Een kwart van de studenten is dan al afgehaakt zonder een diploma.

Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft verzameld in een onderzoek onder 51.000 eerstejaars studenten die in 1991/92 met een voltijdsopleiding aan een hogeschool begonnen.

Vier jaar na hun inschrijving als student was 39 procent van de vrouwen geslaagd. Bij mannen verloopt de studie moeizamer, 29 procent was er afgelopen voorjaar in geslaagd de studie met succes af te ronden. Opvallend is volgens het CBS ook dat vrouwen het in alle sectoren van het HBO beter doen dan mannelijke studenten.

Het hoogste rendement is te vinden bij de HBO-opleiding in de sector gezondheidszorg. Van die studenten is 43 procent na vier jaar geslaagd. Het technisch onderwijs doet het iets beter dan gemiddeld, 36 procent.

Het economisch onderwijs, de grootste sector in het HBO, doet het met 28 procent geslaagden slechter dan gemiddeld. Het kunstonderwijs scoort het laagst. Daar haalt slechts één op de vijf studenten binnen vier jaar een diploma.

In het deeltijdonderwijs is het percentage dat slaagt na vier jaar ongeveer even groot als in het voltijdonderwijs. Wel haakten er veel meer studenten af. Van de bijna 8.000 deeltijdstudenten die hun studie in 1991 begonnen, had afgelopen schooljaar bijna de helft zonder diploma de school verlaten.

De uitkomsten van het CBS-onderzoek zijn gebaseerd op de jaarlijkse inschrijvings- en examengegevens in het hoger onderwijs, die afkomstig zijn van de Informatie Beheer Groep in Groningen. Door de gegevens over een aantal jaren naast elkaar te zetten, kan de schoolloopbaan van studeten worden gevolgd.