Voorkeur; Muziek

AGNES BALTSADe beroemde Griekse mezzosopraan Agnes Baltsa geeft 22 okt 20u15 een benefietconcert ten bate van de stichting Day by Day voor leukemiebestrijding in de Leidse Pieterskerk, begeleid door het Esterhazy-orkest olv Lawrence Renes. Op het programma operamuziek en Griekse liederen. Toegang 75 en 125 gulden. Inl 0165-548294.

AMSTERDAMSE BAROK Niet eerder in de moderne tijd uitgevoerde muziek van Amsterdamse componisten uit de 16de, 17de en 18de eeuw klinkt in een serie van acht 'barok'-concerten in de Waalse kerk, die de Amsterdammers plaatst tegenover componisten uit andere landen. Het eerste concert wordt 23 okt gegeven in de Amsterdamse Waalse Kerk op het Walenpleintje door de klavecinist Bob van Asperen met werk van Hurlebosch, Van Noordt, Sweelinck en Bach. De eerstkomende concerten in deze door de NPS georganiseerde serie, waarvan radio-registraties worden gemaakt, zijn op 27 nov (oa de Amsterdamse Occo Codex en Josquin Desprez) en 11 dec (Vivaldi, De Fesch, Sammartini, Locatelli en Geminiani). Inl 020-6211211.

VOCALE DELICATESSEN In de serie Vocale Delicatessen in de Amsterdamse Amstelkerk op het Amstelveld is er 20 okt 16u een optreden van de Amerikaanse counternor Johnny Maldonado, eerste prijswinnaar van het recente Vocalistenconcours in Den Bosch. Hij zingt liederen van Obradors en barokarias voor countertenor, oa uit Orlando van Händel. Res.: AUB Uitlijn 020-6211211.

HISTORISCH RIET & KOPER De stichting Pratum Musicum organiseert van 18 t/m 20 okt in de Utrechtse Pieterkerk een weekeinde over historisch riet en koper met lezingen, workshops en concerten van muziek voor riet- en koperblazers. Optredens van Calefax, Vocaal Ensemble Manoeuvre, Firot Musicali, Daniel Speer Trombone Consort, Hautboysten van Amsterdam, Historisch Dansensemble Folia, Al Fresco en In Stil Moderno. Inl. 030-23668906.

MARCUCCI Hommage aan een van de grote meesters van de bandoneon Alfredo Marcucci en aan de tango op 19 okt (20u30) in het Korzo Theater, Den Haag. Op het podium staan die avond niet alleen musici zoals Marcucci zelf, het Quinteto Veritango met Pablo Dobal aan de piano, bandoneonspelers Carel Kraayenhof en Leo Vervelde, Trio Tango al Sur, Sexteto Canyengue, Fabian Russo en Hernan Ruiz, maar ook dansparen. Res 070-3653737.

HOUSSAIN TOULALI Vocalist Houssain Toulali zingt mondeling overgedragen Marokkaanse volkspoëzie. Hij wordt begeleid door luiten, viool en percussie. 18 okt Doelen Rotterdam, 19 okt RASA Utrecht, 20 okt Volksbuurtmuseum Den Haag.

MIKE STERN Gitarist Mike Stern speelt jazz, rock en alles wat daar tussenin zit. 18 okt Dr. Anton Philipszaal Den Haag (met Metropole Orkest), 21 okt Oosterpoort Groningen (met bassist Jeff Andrews en drummer Dave Weckl), 22 okt Melkweg Amsterdam (idem).

EVENT Het driedaagse Amsterdam Dance Event brengt producenten, muzikanten, platenmaatschappijen en media samen voor paneldiscussies, presentaties en concerten in de dance-sector. Optredens van o.a. Lamb (17 okt Paradiso), Critical Mass, Total Touch, Extince, Ozarc Henry (17 okt Westergasfabriek), Groovin' Pict (18 okt Arena), DJ Red & Saskia Laroo (18 okt Melkweg) en een Best Of Easy Tune-avond met de Easy Aloha's, Intuners, Hammond Inferno, Richard Cameron, Dimitri from Paris (19 okt De Balie, Amsterdam).

CELINE DION Canadese zangeres koppelt het drama van een vrouwelijke Meat Loaf aan de vocale gymnastiek van Amerikaanse vakzusters als Whitney Houston en Mariah Carey. 18 en 19 okt Ahoy, Rotterdam.

SUEDE Glitterbritpop in verjongde bezetting. 20 okt Paradiso, Amsterdam.

JON SPENCER Bluesvernieuwer of herrieschopper? Behalve zijn Blues Explosion brengt de Keith Richards van de lo-fi Jon Spencer de oude bluesman R.L. Burnside mee om te tonen dat hij zijn blueshart op de juiste plaats draagt.