Voorkeur; Galerie

GALERIE MARZEE In de Nijmeegse Galerie Marzee zijn 25 werken (deels vintage prints) van Madame Yevonde te zien, de eerste presentatie van haar werk op het Europese vasteland. Madame Yevonde, pseudoniem van Edith Cumber (1893-1975), was in de jaren dertig een gevierd portretfotografe van de Britse 'high society' en een pionier op het gebied van de kleurenfotografie. Haar portretten en reclame- en modewerk vertonen sterk surrealistische trekken; zo fotografeerde ze haar zitters graag als godinnen, nymfen en faunen uit de klassieke mythologie. Dankzij de oprichting van het Yevonde Portrait Archive in 1988 is haar pionierswerk uit de vergetelheid gehaald. Galerie Marzee, Lage Markt 1-2/ Waalkade 4, Nijmegen; t/m 27 okt. di t/m za en zo 27 okt van 11-17u. Inl 024-3229670

GALERIE PHOEBUS Een van de Rotterdamse galeries die niet meedoen aan de seizoensopening When Summer Has Almost Gone, exposities rondom het 'thema' Verf, is Phoebus. Daar laten nu Toine Horvers en Paul de Kort tekeningen zien. Horvers bouwt zijn tekeningen op uit schrifturen, regels die zich - boven, onder en over elkaar heen geschreven - vormen tot lichamen en portretten, maar ook tot systematische bladen, waarop bijvoobeeld de waterstanden voorkomen. De Kort, aan wiens werk de galerie eveneens een boekje heeft gewijd, gebruikt de spiraal als een stramien waarop met behulp van metingen punten worden gemarkeerd. Punten zich als wiskundige raadels op papier en ander materiaal kunnen voordoen. Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam wo t/m zo 13-17u.

WENEN Gevestigde en minder gevestigde hedendaagse Oostenrijkse actuele kunst is onder de noemer 'Wenen' bijeengebracht bij galerie Tanya Rumpff. Van bijvoorbeeld Franz West - op dit moment ook in het Kröller Müller Museum - hangen beschilderde fotocollages en van de onbekende Irene Dapunt zijn assemblages te zien met make-up watjes. Ook computerkunstpionier Peter Kogler - te zien geweest op de laatste Documenta met uitvergrotingen van mieren - is vertegenwoordigd. Verder: Siegfried Anzinger, Herbert Brandl, Ludwig Gerstacker, Franco Kappl, Alois Mosbacher, Eva Schlegel, Martin Walde, Lois Weinberger en Erwin Wurm. T/m 27 okt. Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

ESPACE De oudste galerie van Amsterdam toont vier van haar kunstenaars: Lucebert, Miriam Cahn, Lucassen en Raveel. T/m 9 nov. Keizersgracht 548.

En verder Beeldententoonstelling De Kleur van de Huid, binnen en buiten het Oude Slot in Heemstede t/m 3 nov. in Cultureel Centrum Het Oude Slot, Heemstede; tekeningen van Frank van den Broeck in Galerie Slewe, Kerkstraat 105a Amsterdam; Nathalie Brans en Jan Merx bij Hedah, Cortenstraat 3 Maastricht; tekeningen van Hannah Bart, Eric Mathijssen en Veron Urdarianu bij Galerie Metis, Keizersgracht 688 Amsterdam; Charly van Rest, Daan van Golden, Pieter Laurens Mol en Henk Tas bij Galerie Torch, Amsterdam; sculptuur- en videowerken installaties t.g.v. het vijftig-jarig bestaan van het Leids Academisch Kunstcentrum in een oud garagebedrijf naast de Hooglandse Kerk t/m 8 nov.