Voorkeur; Films

AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE De seizoenen volgend vierurig mozaïek van Johan van der Keuken laat Amsterdam zien als een verre, vreemde stad, met uitstapjes naar sommmige landen van herkomst van de veelkleurige bewoners. Een virtuoze oefening in kijken, die de toeschouwer een nieuwe blik op de hoofdstad geeft. Amsterdam: Alfa 4; Utrecht: 't Hoogt; Breda: Chassé Cinema.

CHACUN CHERCHE SON CHAT De derde speelfilm van de voormalige documentairemaker Cédric Klapisch is niet alleen een een opvallende loot aan de stam van de Franse relatiekomedie, maar ook een subtiele verkenning van het dorpse karakter van de grote stad. Garance Clavel is overrompelend mooi als de bleue visagiste die op zoek naar haar weggelopen kat uiteindelijk de liefde vindt. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen.

FARGO In op ware gebeurtenissen gebaseerde geestige morele vertelling van de broers Joel en Ethan Coen over de nuchtere strijd van een hoogzwangere politiechef (Frances McDormand) die op het besneeuwde platteland van Minnesota sullige, maar bloedgevaarlijke criminelen met gezond verstand ontmaskert. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Nijmegen, Wageningen.

JAMES AND THE GIANT PEACH Verfilming van eerste kinderboek van Roald Dahl door Henry Selick combineert speelfilm met driedimensionale animatie en is een lust voor het oog. Na het overlijden van zijn ouders ontsnapt James aan zijn bevoogdende tantes en hun wrede behandeling door in een reusachtige perzik naar New York te vliegen. Surrealisme voor de kinderen in een vrij-associatief verhaal over mooie herinneringen en het belang van een gevarieerde vriendenkring als men verstoten is van liefhebbende familie. Amsterdam: Alhambra 1 en The Movies 2; Rotterdam: Calypso 1 en 't Venster 1; Den Haag: Babylon 1 en Haags Filmhuis.

LAP ROUGE en KUTZOOI Twee zeer geestige zogenaamde documentaires van de filmacademiestudent Lodewijk Crijns verkennen in een crescendo van absurdisme de steeds vager wordende grens tussen fictie en reality. In Lap rouge geeft een cameraploeg een beeld van een excentrieke Nederlandse familie op het Franse platteland; in het groezelig zwart-witte Kutzooi worden drie nihilistische jongeren gevolgd in de grote stad. Amsterdam: Kriterion 1; Haags Filmhuis.

DE NIEUWE MOEDER Gewaagd en toch uitgebalanceerd speelfilmdebuut van Paula van der Oest heeft de vorm van een 'road movie' door Nederland. Een Lets jongetje en zijn vader gaan op zoek naar diens voormalige correspondentievriendin en kijken, verbaasd, beleefd en bescheiden, naar de zegeningen van de welvaartsstaat, waar de homo sovieticus zich niet meer, maar zijn kinderen wel aan kunnen aanpassen. Amsterdam: Alfa 4 en The Movies; Rotterdam: Calyps 3; Den Haag: Babylon 3; Utrecht: Springhaver.

STEALING BEAUTY Bernardo Bertolucci is weer terug in Italië, maar met een naar Henry James gemodelleerd verhaal over Engelse kunstenaars, die vrijwillig uitweken naar een villa in het lome, sepiakleurige Toscane. Onder hun gretig toeziend oog wordt de mooie Newyorkse Lucy (Liv Tyler) in de liefde ingewijd en vindt zij haar echte vader. Wars van cynisme en met veel begrip voor de verwarring en pathetiek van een negentienjarige gefilmd. Tilburg: Cinecitta.

L'UOMO DELLE STELLE In zijn liefderijke en terloops politiek-historisch exacte hommage aan de niet-professionele acteurs van het Italiaanse neorealisme laat Giuseppe Tornatore een oplichter (Sergio Castellitto) in 1953 over het Siciliaanse platteland reizen om arme sloebers wat geld af te troggelen voor een 'screentest'. Ze vertellen voor zijn lege camera over hun ellende, hun dromen en verlangens. Een warmbloedige, aan Fellini's La strada herinnerende film over cinema, honger en bedrog. Amsterdam: Cinecenter; Utrecht: Springhaver; Groningen: Movies.

EN VERDER Babe (27 steden), Blind Date (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Zwolle), Breaking the Waves (10 theaters), Cyclo (Maastricht, Leeuwarden, Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Uden), Blue in the Face (Groningen), Dead Man (Amsterdam, Arnhem, Maastricht, Sittard), Dead Man Walking (Assen, Alkmaar), Dorp aan de rivier (Den Haag), Fallen Angels (Bussum), Heavenly Creatures (Breda), Le journal d'une femme de chambre (Utrecht), Jude (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen), De Jurk (Amsterdam), Lang leve de koningin (in 13 steden), Leaving Las Vegas (Nijmegen, Delft, Amstelveen, Veenendaal, Culemborg), Il postino (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg, Nijmegen, Zevenaar, Wijchen), My Life as a dog (Mitt liv som hund) (Amsterdam), Richard III (Utrecht, Delft, Leeuwarden, Zwolle, Venray), Sense and Sensibility (Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Gouda, IJmuiden), De smaak van water (Eindhoven), Small Faces (Apeldoorn, Delft, Heerlen, Venlo, Sittard), Things to do in Denver when you're dead (Maastricht), Toy Story (18 steden), Trainspotting (18 steden), Ugetsu monogatari (Nijmegen), The Usual Suspects (Wageningen), Zusje (Breda, Leeuwarden, Goes).