Verboden mee te nemen

“Veilig vliegen begint thuis”, waarschuwt een bladzijde uit de ticketboekjes van de KLM. Het is verboden bepaalde goederen in het vliegtuig mee te nemen, en daarom kan de luchtreiziger deze beter niet in zijn bagage stoppen.

Het gaat om:

ontplofbare stoffen samengeperste gassen (inclusief spuitbussen en campinggas)

brandbare vloeistoffen, zoals nagellakverwijderaar

zuurstofrijke stoffen, zoals peroxiden en bleekpoeder

toxische stoffen

radioactieve stoffen

bijtende stoffen

magnetische stoffen, schadelijke, prikkelende en onwelriekende stoffen.

Al deze goederen worden - bij ontdekking - vòòr vertrek in beslag genomen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de lucifersdoosjes van de goedwillende verzamelaar die deze tijdens zijn vakantie uit de bezochte hotels heeft meegenomen. Veel lucifers in één tas zijn een potentieel gevaar. Gevaarlijke stoffen blijven gewoonlijk enige maanden in depot op de luchthaven, waar de reiziger na terugkomst zijn goederen weer kan ophalen.

Vuurwapens, dolken, messen en andere voorwerpen die er bedreigend uitzien, worden niet als handbagage in de cabine toegelaten. Zij kunnen gebruikt worden bij ongeregeldheden als kapingen. Als het cabinepersoneel een wapen pas bij binnenkomst in het vliegtuig ontdekt, stopt de purser het voor de duur van de vlucht in een verzegelde envelop. Na de vlucht krijgt de reiziger zijn eigendom weer terug.

Andere voorwerpen zijn weer wel toegestaan, maar mogen niet gebruikt worden, zoals radio's en mobiele telefoons. De antennes hiervan kunnen de elektronische apparatuur van het toestel beïnvloeden.

Het gebruik van portable computers is bij veel maatschappijen, waaronder de KLM, wèl toegestaan. Maar op grond van een verhaal dat een laptop ooit de landing van een vliegtuig verstoorde, verbieden veel maatschappijen het gebruik van computers volledig. Het gevaar van electro-magnetic interference door computers is nooit bewezen, maar deze maatschappijen nemen het zekere voor het onzekere. Overigens mogen reizigers hun pc's tijdens start en landing nooit gebruiken, maar dat is omdat goederen tijdens deze manoeuvres opgeborgen moeten blijven.